avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenitor sezinar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenitor sezinar

Bună ziua! Un moştenitor sezinar pentru dezbaterea succesiuni pe cale judecătoarească are nevoie de un CERTIFICAT DE CALITATE DE MOªTENITOR?
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 16:50, 1 Mai 2014
Mostenitorul sezinar este acel moştenitor care are posibilitatea juridică de a intra în stăpânirea bunurilor succesorale şi de a exercita drepturile şi acţiunile dobândite de la defunct, fară a fi necesară atestarea prealabilă, pe cale judecătorească, a calităţii de moştenitor. Sunt moştenitori sezinari: rudele în linie dreaptă ale defunctului (ascendenţii şi descendenţii).
Dezbaterea succesorala priveste stabilirea calitatii de mostenitor si a cotei din masa succesorala. Aceasta poate avea loc amiabil la notariat, iar in cazul in care nu este posibila dezbaterea la notariat, in urma eliberarii unei incheieri de catre notar, urmeaza calea judecatoreasca.
Ca atare, faptul ca un mostenitor este sezinar, acest fapt ii da posibilitatea intrarii in stapinire asupra bunurilor defunctului, dezbaterea succesorala, insa, trebuie sa aiba loc in vederea stabilirii calitatii de mostenitor si a cotelor, mai ales daca sunt mai multi mostenitori sezinari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)
Drept la propietate bogdan64 bogdan64 Suntem trei frati majori, nu exista intelegere,avem um apartament care e pe numele tatalui nostru care e mort(nu sa facut succesiunea),fratele cel mic si a ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)