avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua o sa va spun povestea mai pe larg ca sa ma puteti indruma.
Mama mea are o sora vitrega(pe care nu o cunoastem) tatal lor a detinut mai multe terenurii si imobile in judet .
Cum as putea sa aflu exact care sunt acestea?
In eventualitatea in care cealalta fica a revendicat mostenirea, as putea sa o dau in judecata? Care ar fi sansele sa reusec?
Cel mai recent răspuns: robert_l , utilizator 20:34, 16 Decembrie 2014
Cine a decedat si in ce an?
Administratia financiara a ultimului loc de domiciliu al tatalui mamei dv poate furniza informatii despre componenta masei sucesorale. Este util sa se verifice si conturile detinute la banci de decujus.
Pentru dovedirea calitatii de persoana indreptatita sa primeasca evidenta bunurilor mobile/ imobile si a sumelor de bani din conturilor bancare care au apartinut persoanei decedate, este necesar ca mama dv sa faca dovada calitatii de mostenitoare. In acest sens va solicita eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor (costa aproximativ 50 de lei) unui notar din circumscriptia ultimului domiciliu al tatalui dansei (acela fiind locul deschiderii succesiunii, conform art. 954 alin. 2 N.C.civ.). Notarul va face si verificarile referitoare la dezbaterea succesiunii.
Mentionam ca dispozitiile art. 1103 N.C.civ. prevad un termen de prescriptie de un an de zile in care poate fi exercitat dreptul de optiune succesorala (acceptarea sau renuntarea la succesiune). Daca succesibilul nu si-a exercitat dreptul de optiune in termen, se stinge dreptul de a accepta mostenirea si, o data cu acest drept, se stinge si titlul sau de mostenitor. Exista insa posibilitatea dovedirii acceptarii tacite a succesiunii, atunci cand mostenitorul a facut un act (fapt) pe care nu-l putea savarsi decat in calitatea sa de mostenitor si din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. Sunt considerate astfel de acte cu semnificatia acceptarii tacite intrarea in posesia si folosinta bunurilor succesorale, faptul mutarii definitive in casa mostenita, etc.
Daca sora vitrega a mamei dv a dezbatut déjà succesiunea, se poate solicita in instanta anularea certificatului de mostenitor, eliberarea unui nou certificat de mostenitor in care sa fie cuprinsi toti mostenitorii si partajarea bunurilor din masa succesorala.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Cum pot ceda o mostenire? Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna seara, Luna viitoare va avea loc dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui meu decedat.Noi suntem mai multi frati.Intreabarea mea este urmatoarea: Ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 24 de ani kristian-sen kristian-sen D-na A. este rezidenta in Germania si are cetatenie romana. Tatal sau a decedat in 1988 in Topoloveni (jud. Arges), cand mama sa era deja decedata. Tatal sau ... (vezi toată discuția)