avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot ceda o mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot ceda o mostenire?

Buna seara,
Luna viitoare va avea loc dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui meu decedat.Noi suntem mai multi frati.Intreabarea mea este urmatoarea:
Ce trebuie sa fac pentru a ceda partea mea de mostenire fratelui meu vitreg (precizez ca nu este fiul tatalui decedat), deci nu are nici un drept la aceasta mostenire, insa eu vreau ca partea mea sa fie pe numele lui.Pot face acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Dragos Mateescu , Avocat 15:40, 29 Septembrie 2008
Primul pas este acceptarea succesiunii. Actul de acceptare vă consolidează dreptul de moştenire.

Dacă încă nu aţi acceptat-o, şi dacă nu au expirat cele 6 luni pentru exercitarea dreptului de opţiune, aveţi două căi.
Prima ar fi acceptarea expresă, printr-un înscris prin care să declaraţi că acceptaţi moştenirea după tatăl dumneavoastră.
A doua cale ar fi acceptarea tacită, prin acte din care să rezulte fără nicio îndoială voinţa de a accepta succesiunea, de a acţiona în calitate de moştenitor. Înstrăinarea cotei care vi se cuvine din succesiune către fratele vitreg echivalează cu acceptarea.

E de preferat prima cale, mai simplă şi mai sigură. Oricum, în oricare dintre cele două căi, efectul este acelaşi. Acceptînd succesiunea, veţi obţine, împreună cu ceilalţi moştenitori acceptanţi, certificatul de moştenitor, care vă atestă calitatea, identifică masa succesorală şi stabileşte cota parte care vă revine din aceasta.

Nu este posibil ca fratele vitreg să dobîndească direct, prin dezbaterea succesiunii, cota care vă revine din aceasta. Ceea ce înseamnă că, de fapt, există două transmisiuni, una prin succesiune, transmisiune prin care dobîndiţi cota parte din averea defunctului, şi cealaltă prin înstrăinarea acestei cote către fratele vitreg. Cele două transmisiuni atrag după ele plata distinctă a taxelor şi impozitelor aferente, mai ales dacă în masa succesorală există şi bunuri imobile.

Liviu S.Bordaş
pe scurt . puteti ceda partea din mostenire, respectiv cota d-voastra, prin orice act de instrainare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune renata99 renata99 buna seara! intrebarea mea este simpla: buncii sunt proprietari ai unui teren. bunicul a decedat de o luna si jumatate, iar familia s-a hotarat sa vand ... (vezi toată discuția)
Instrainare bunuri fara succesiune m_789 m_789 Buna ziua In urma decesului mamei mele, am ramas ca mostenitori ai unui apartament si o masina - tatal meu, eu si fratele meu Tatal meu poate instraina sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)