intrebarea mea este simpla:
buncii sunt proprietari ai unui teren. bunicul a decedat de o luna si jumatate, iar familia s-a hotarat sa vand proprietatea. in cazul in care aceasta se vinde ce parte din bani va primi bunica si cat vor primi copiii ( 4 la nr.) ?
bunica poate ceda partea ei numai unui copil, sau acesti bani daca va dori sa ii cedeze vor fi impartiti la 4?
succesiunea la cat timp dupa deces se poate deschide?
Sotul supravietuitor, in cazul de fata bunica ta, are dreptul la 1/4 din mostenire, restul se imparte in mod egal intre frati.
Cat timp este in viata, aceasta poate sa dispuna de cota sa de mostenire dupa bunul plac, fie renunta la mostenire in favoarea unuia din copii, fie ii cedeaz banii obtinuti in urma vanzarii.
Vanzarea terenului poate fi perfectata numai dupa deschiderea seccesiunii.
Poate fi facuta oricand, dar e de preferat sa faceti succesiunea in primele 6 luni de la data decesului, taxele notariale vor fi mai mici.
Bunica nu poate renunţa la moştenire în favoarea cuiva. Renunţarea nu poate fi decît pur abdicativă. Dacă vrea ca partea ei să treacă asupra unuia dintre copii, va trebui să accepte succesiunea şi apoi să-i doneze cota ei sau partea din preţ cuvenită ei prin înstrăinare.
Succesiunea s-a deschis prin moartea bunicului. Ceea ce vă interesează este deschiderea dezbaterii succesorale, nu a succesiunii.
Dacă toţi moştenitorii au acceptat succesiunea, aceasta se poate dezbate de îndată. Dacă există moştenitori care nu şi-au exercitat dreptul de opţiune, trebuie să aşteptaţi fie pînă optează (în cele şase luni de la deces), fie, dacă nu o fac, pînă la împlinirea celor şase luni.
Dobîndirea unor bunuri prin succesiune este scutită de impozitul de 1% calculat la valoarea masei succesorale dacă certificatul de moştenitor este eliberat în termen de 1 an de la data decesului.
În masa succesorală intră 1/2 din terenul dobîndit de bunici în timpul căsătoriei. Restul de 1/2 este cota proprie a soţului supravieţuitor, deci a bunicii.
Va multumesc amandurora pt raspunsuri. Insa trebuie sa va marturisesc ca nu am inteles ce cota ii va reveni bunicii? D-l Liviu imi spune ca 1/2, iar `denisas` ca 1/4.
Asadar va mai rog o data sa ma ajutati in aceasta chestiune.
Va multumesc
Bunica are 3/4 din intreg terenul, respectiv 1/2 cota proprie (care nu este inclusa in masa succesorala de pe urma bunicului) si 1/4 din cota de 1/2 care este inclusa in masa succesorala.
Deci bunica va primi 3/4 din banii ce vor fi luati pe teren iar copii diferenta de 1/4 din suma, in situatia in care se va vinde terenul.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Mostenire
verginica73
in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ametist
Copil din prima casatorie. Copil din a doua casatorie, + sotie, + afacere care merge destul de bine.
El decedat tragic, intr-un accident stupid. Au trect deja ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ContSters40466
Buna ziua !
Am mai multe intrebari legate de succesiune . Datele cazului : sotie supravietuitoare si 4 copii ; bunuri : o casa cu teren si un CEC de 7000 RON ... (vezi toată discuția)