avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua !
Am mai multe intrebari legate de succesiune . Datele cazului : sotie supravietuitoare si 4 copii ; bunuri : o casa cu teren si un CEC de 7000 RON pe numele decedatului fara imputerniciti .in 12 mai 2007 se implinesc 6 luni de la deces .
1 Nedeschiderea succesiunii in termenul de 6 luni inseamna taxe mai mari ?
2 Sotia si unul din copii pot pierde dreptul la succesiune daca nu au facut nimic pina acum ?
3 Ceilalti 3 copii puteau sa deschida succesiunea ? Daca da celelate parti erau anuntate ?
4Sotia a cheltuit la inmormintare 3000 Ron ,poate sa-i recupereze din cei 7000 RON inainte de impartire ?
5 Care sint cotele succesorale ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:54, 28 Aprilie 2007
Cotele sunt:
sotia supravietuitoare - 1/4 din masa succesorala.
Copiii impart in mod egal restul de 3/4 din masa succesorala.
In masa succesorala intra TOT imobilul (casa cu teren), daca a fost numai proprietatea mortului sau JUMATATE din el daca a fost cumparat in timpul casatoriei.
Cheltuielile de inmormantare se impart in aceleasi cote. Deci sotia nu-si poate recupera toti cei 3000 de lei pentru ca era si ea obligata sa contribuie cu 1/4 din aceasta suma. Ea poate pretinde de la ceilalti mostenitori restul de 3/4 din acesta suma.
Cheltuieli suplimentare (impozit pe masa succesorala) apar daca au trecut mai mult de doi ani de la deces si nu am inca certificatul de mostenitor.
Oricare din mostenitori poate sa mearga la un notar pentru dezbaterea succesiunii. Notarul ii va cita si pe ceilalti.
Termenul de 6 luni este termenul in care trebuie sa-mi exprim optiunea: accept mostenirea sau renunt la ea.
Acceptarea nu este numai expresa (prin declaratia pe care o fac la notar) ci si tacita. Un exemplu, daca am vandut ... nu stiu ....zarurile si tablele lui tata...se cheama ca am instrainat bunuri din masa succesorala, lucru pe care nu puteam sa-l fac decat in calitatea mea de mostenitor. Asta inseamna ca am acceptat succesiunea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2007
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune andreyy82 andreyy82 Buna ziua. Am o problema putin mai delicata. Tatal meu a deceadat acum 2 luni , iar fosta lui sotie ( a 2a casatorie, eu fiind din prima casatorie a lui), a ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)