avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... strain de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

strain de succesiune

In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o firma). Eu am dat declaratie ca renunt la acestea in favoarea fratelui meu. Ulterior, fara ca eu sa am cunostinta, la un alt notariat din alta localitate, fratele meu a deschis o succesiune suplimentara pentru terenuri si casa. In Certificatul de mostenitor eliberat eu sunt mentionata la "straini de succesiune".
Intrebarea mea este daca aceasta este o procedura corecta si ce mai pot face pentru a deveni mostenitoare a mamei mele, declaratia data la prima succesiune referindu-se strict la actiunile de la acea firma.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:54, 13 Decembrie 2016
Certificatul suplimentar se poate elibera numai la acelasi notariat care a eliberat primul certificatul de mostenitor.
Dacă notarul public nu mai este în funcţie sau părţile nu mai vor să se adreseze acestuia, certificatul se va elibera, la cerere, de un alt notar public din aceeaşi circumscripţie a judecătoriei, cu acordul primului notar public sesizat si al Camerei Notarilor Publici competente.
Initial nu s-a stiut ca masa succesorala contine si casa si terenurile? Doar nu au aparut din neant! Este greu de crezut ca nu ati avut cunostinta despre bunurile parintilor.
Buna ziua,
Din pacate DA, atata timp cat ati renuntat la o parte din mostenire sunteti strain de INTREAGA mosternire.
Scrie exact ca ati renuntat numai la o parte de bunuri? Sunt ele identificate in declaratie?
Sunteti strain de succesiune, prin renuntare.

Renunţarea la succesiune este un act juridic unilateral, expres si solemn prin care moştenitorul declară că renunţă la titlul de moştenitor.

Moştenitorul trebuie să dea această declaraţie în faţa notarului în cadrul termenului de prescripţie de un an al dreptului de opţiune succesorală prevăzut de Art. 1103 noul Cod Civil.

Declaraţia de renunţare la moştenire desfiinţează cu efect retroactiv vocaţia succesorală a declarantului, devenind străin de moştenirea care face obiectul declaraţiei.


Dreptul de a renunţa aparţine tuturor moştenitorilor.



a) Renunţarea poate fi numai expresă, neputand fi dedusă din anumite circumstanţe de fapt

Neexercitarea dreptului de opţiune succesorală în cadrul termenului de prescripţie nu reprezintă o renunţare tacită la moştenire, chiar daca produce efecte asemănătoare.

Diferenta este ca prescripţia stinge titlul de moştenitor, in timp ce despre renunţător se va considera că nici n-a fost vreodată moştenitor.

Conventia intre mostenitori de renuntare la mostenire care intervine inainte de deschiderea succesiunii este sanctionata cu nulitatea absoluta.

Aceasta conventie ar putea fi valabila daca este realizata după deschiderea succesiunii si dacă nu contravine ordinii publice sau bunelor moravuri.


Dacă, în pofida convenţiei, moştenitorul acceptă succesiunea, acceptarea va fi valabilă, dar se va angaja răspunderea civilă contractuală a debitorului obligaţiei neexecutate.


La fel se va intampla si in situatia in care succesibilul renunţă la moştenire dar comoştenitorii işi incalca obligaţiile asumate prin convenţie. In acest ultim caz, renunţătorul poate cere executarea sau despăgubiri, dar renuntarea o va retracta numai în condiţiile legii.

b) Renunţarea la moştenire este valabilă şi produce efecte ca atare numai dacă succesibilul nu şi-a exercitat anterior dreptul de opţiune fie prin acceptare tacită, forţată sau sub beneficiu de inventar. Aceasta deoarece acceptarea succesiunii este irevocabilă.


c) Renunţarea la moştenire este un act juridic indivizibil, succesibilul neputând renunţa în parte la dreptul său succesoral pentru a accepta restul.


Renunţarea trebuie să fie pur abdicativă (impersonală şi cu titlu gratuit); renunţarea in favorem reprezintă în realitate acte de acceptare a moştenirii însoţite de acte de înstrăinare între vii a drepturilor succesorale, cu toate consecinţele acceptării şi transmiterii drepturilor succesorale.
Da, stiam si de restul bunurilor (casa si terenuri) dar la prima succesiune au fost declarate doar bunurile mobile, bunurile imobile nu s-au declarat. Cand se va dezbate succesiunea dupa tatal meu, mai este valabila acea declaratie?

Alte discuții în legătură

Mostenire casa nou construita (neterminata) dar fara acte ... Mihai Grigore Manu Mihai Grigore Manu Buna ziua, As vrea sa intreb in legatura cu mostenirea unei case fara acte finalizate. Casa a primit autorizatie de contructie in 2004, si a fost ... (vezi toată discuția)
Donatie caddya89 caddya89 Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)