avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PATERNITATE CERUTA DE TATA?!!!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PATERNITATE CERUTA DE TATA?!!!!!

buna ziua.am si eu un subiect de adus in discutie...un copil in afara casatoriei.mama ascunde sarcina pana la 8 luni.la 8 luni se decide sa-i spuna tatalui.tatal neaga ca acel copil ar fi conceput cu el.tatal fiind in afara tarii,ii "promite" ca va cere efectuarea unui test de paternitate cand va reveni in tara.intre timp ea naste.copilul ramane cu o bara in dreptul numelui tatalui.la intoarcerea in tara,tatal are dreptul de a cere efectuarea testului adn chiar daca mama nu este de acord?(mentionez ca atunci cand i s-a adus la cunostinta ca va fi tata,i s-a mai spus ca mama nu asteapta nimic de la el.nici recunoasterea copilului,nici pensie alimentara,nici macar sa se intereseze de ei).cu toate astea,el a negat ca ar fi tatal acestui copil.deci,poate face asta legal?poate cere testul adn si sa-i fie acceptata actiunea in instanta fara acordul mamei?(copilul e mai mic de 1 an).multumesc
Cel mai recent răspuns: dianab2013 , utilizator 08:32, 19 Septembrie 2012
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.


Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.

Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Actiunea apartinând copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Asa cum v-am aratat mai sus domnul poate recunoaste copilul , simplul , prin declaratie, nu este nevoie de proces din partea lui.
In situatia cand tatal copilului refuza sa isi recunoasca paternitatea si mama doreste sa declanseze un proces pentru stabilirea paternitatii, este necesar sa ia legatura cu un avocat, si demararea procedurilor se face pana cand copilul implineste varsta de un an.
Daca insa, copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an. Dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca.
multumesc pentru raspuns dar mama nu mai vrea ca paternitatea sa fie recunoscuta prin adn tocmai pentr ca initial tatal a refuzat.deci pana la urma acesta o poate obliga sa faca testul de paternitate copilului daca nu are suficiente dovezi ale unei relatii (sexuale) in perioada conceptiei?nu are martori,inscrisuri sau altceva.
1.Nu prea vad in ce tip de actiune poate cere tatal efectuarea testului ADN.
2. In situatia unei actiuni (care :-/ :hm:) puteti invoca exceptii pentru inadmisibilitatea acesteia (incepind cu lipsa de interes si lipsa calitatii procesuale active) si apoi...daca este cazul, consultati totusi un avocat care sa studieze speta dvs. in detaliu.
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
ContSters36411, utilizator
Da, o poate face prin intermediul unei actiuni de stabilire a paternitatii. ;)

Alte discuții în legătură

Paternitate va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat d-alex d-alex Buna ziua! Am inteles ca tatal unui copil din afara casatoriei poate fi obligat in instanta sa recunoasca copilul doar daca actiunea a fost depusa pana la ... (vezi toată discuția)
Puzzle juridico-administrativ AvocatMarius AvocatMarius Intrebare de 1000 puncte. Copil din afara casatoriei (relatii concubinaj). Tatal vrea sa stie (mai bine spus sa se asigure) ca acest copil este al lui. Din ... (vezi toată discuția)
Contestarea paternitatii de catre mama Mik_vasi Mik_vasi Buna ziua!Am cateva intrebari in legatura cu ceea ce presupune contestarea paternitatii de catre mama,pentru un capil nascut in afara casatoriei.Intrebarile ... (vezi toată discuția)