avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Neachitare impozit
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Neachitare impozit

Acum 2 ani am cumparat de la o ruda un teren,s-a facut act de vanzare cumparare prin notar,din cate stiu trebuia platit un impozit de 16% de catre vanzator,insa recitind contractul am observat ca in dreptul casutei de impozit era barat,adica nu s-a achitat.Intrebarea e trebuia achitat acel impozit si vanzatorul s-a eschivat?Se poate reclama acest lucru la finante?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andra_b , utilizator 13:23, 22 Mai 2010
Interesant este ca acum v-ati sesizat.
Pai cum ramane cu "din cate stiu"?

Ruda dvs. dobandise terenul mai recent de 3 ani inainte sa vi-l fi vandut dvs.?

Daca trebuia platit ceva si nu s-a platit, notarul nu v-ar fi facut actele. Concluzia e ca nu trebuia platit nici un impozit.
Pai pana acum nu m-am uitat cu atentie,terenul vandut provenea dintr-o mostenire,suma pe care am platit-o a fost mai mica decat cea de pe acte,asa ne-am inteles,dar nu s-a platit impozit,de ce?Ca nu inteleg,de ce a fost scutita de la a plati impozit.
Nu prea e frumos sa va reclamati rudele la fisc, mai ales ca ati convenit sa il fentati.

Pentru informarea dvs. va spun ca incepand cu anul 2007, la transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si asupra domeniilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor, contribuabilii vor plati un impozit, astfel:
- Pentru constructiile cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la trei ani inclusiv, se plateste un impozit de 3% pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv.
- Pentru ce depaseste valoarea de 200.000 de lei se achita un impozit de 6.000 de lei plus 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv.
- Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de trei ani, impozitul este de 2% pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv.
-Ce depaseste 200.000 de lei se va impozita cu 4.000 de lei plus 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv.

Nu prea este treaba dumneavoastra daca ruda a platit sau nu, ci a notarului si fiti fara grija ca notarul si-a facut datoria altfel nu putea sa incheie actul de vanzare-cumparare si sa faca publicitatea imobiliara.

Impozitul se plateste de persoana fizica din al carei patrimoniu se transfera dreptul de proprietate, adica vanzatorul (ruda de la care ati cumparat terenul).
Notarul a incheiat legal actul de vanzare-cumparare
Nu exista obligatia de plata impozit aferent teren tranzactionat
Pai nu vroiam sa-mi reclam ruda la fisc,vroiam doar sa inteleg cum sta treaba cu impozitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Taxe si impozite achitate la notar cu ocazia vanzarii-cumpararii unui teren zgardan zgardan Stiu ca cumparatorul unui bun imobil are obligatia achitarii taxelor notariale,dar nu cunosc baza legala pe care se percepe vanzatorului,tot la notariat,un ... (vezi toată discuția)
Taxe la vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 buna ziua ma numesc manea nicolae si as avea si eu urmatoarea problema: fratele meu vrea sa-mi vinda o bucata de teren cu 2 camere pe ea printr-un contract de ... (vezi toată discuția)