avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... varsta la care un copil minor poate sa decida cu care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

varsta la care un copil minor poate sa decida cu care dintre parinti sa stea

buna seara.. am un baiat in varsta de 13 ani,si in urma divortului a fost incredintat bunicilor din partea tatalui, noi ne fiind in romania cind s-a desfasurat divortul..de un an fiul meu traieste cu tatal sau in italia,fiind imputernicit de parinti sai... acum baiatul nu mai vrea sa stea cu tatal si vrea sa vina la mine dar tatal lui nu il lasa, foloseste faptul ca eu ii platesc intretinerea.. care este varsta minima la care un copil minor poate sa decida in fata unei instante de a veni la mine??...
Cel mai recent răspuns: susca lenuta , utilizator 09:18, 21 Mai 2010
10 ani.
La implinirea varstei de 10 ani minorul este audiat in Camera de consiliu de magistrati in cadrul proceselor de incdreintare a minorilor si in solutionarea cererilor accesorii de acest fel din cadrul divorturilor cu copii.
Minorul,in aceste situatii isi poate exprima dorinta de a ramane la unul dintre cei doi parinti.
Instanta insa, nu este obligata decat sa ia act de parerea minorului.
Formulati o cerere de reincredintare a minorului,daca exista aceasta pozitie a minorului,pe care trebuie sa o dovediti cu acte,interogatoriu,doi martori si ancheta sociala,probatorii prin care trebuie sa dovediti ca oferiti conditii mai bune de crestere si educare decat tatal acestuia.
Instanta va analiza:
- de ce posibilitati materiale si garantii morale dispune fiecare parinte in parte;
- varsta copilului;
- tipul de comportament manifestat de parinti fata de copil si de care dintre parinti se simte mai atasat copilul.
Inafara cererii de incredintare, mai puteti solicita si acordarea de catre instanta a dreptului de a avea legaturi personale cu minorul, adica se va face un program de vizitare a copilului la dvs. ,veti petrece vacantele impreuna, veti avea posibilitatea de a va informa asupra comportamentului lui la scoala, in comunitate, situatia la intavatura, stare de sanatate, etc.
va trebui sa va informati bine de ce nu mai vrea sa stea cu tatal si sa fiti atenti ambii parinti, fiind inceputul adolescentei, sa nu fiti indusi in eroare chiar de baiat, doritor sa aiba mai multa libertate.....ca mama, va trebui sa analizati toate aceste aspecte si apoi sa cautati solutia legala a cazului dvs.:((
va multumesc foarte mult la toti ce ati avut placerea sa ma ajutati.. doresc sa mentionez caci cu fiul meu am o legatura foarte buna,si eu sint aici in italia, si chiar daca sint la 250 km de el , de 2 ori pe luna la sfirsitul saptamani merg la el, si in consecinta acasa la tatal lui..precizez caci pina acum un an fostul sot nu a vrut sa merg la el acasa , asadar la insistentele copilului cu el ,il aducea in stazia de tren si de acolo ma intoarceam cu el la mine acasa pentru simbata si duminica il duceam inapoi.. deoarece este incredintat tatalui ,precizez ca nu de instanta doar de parinti sai(bunici), aici in italia la scuola la inscris tatal..dar de la scuola au spus fiului meu sa merg eu , vazind ca nenumarate l-au convocat la scuola si nu s-a prezentat.. eu am spus fiului meu ca doar cind o sa aiba 14 ani poate sa decida el sa vina la mine si sa pot sa am o sentinta de la un judecator ca o sa fie dat mie,ca tatal sa nu imi faca probleme.. fiul meu nu sta nici cu tatal care este tot timpul plecat la munca si se intoarce doar la domenica,sta cu femeia acestuia..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretineri daca minorul locuieste pe perioada vacantei de vara cu cel care plateste susca lenuta susca lenuta asadar , situatia mea este aceasta... daca eu ìi platesc intretinerea,dar peste 2 saptamani si pe toata perioada de vara pina la inceperea noului an ... (vezi toată discuția)
Plecare minor din tara broasca maria broasca maria ce acte imi trebuie sa pot trimite baiatul in vizita la tatal sau in italia cu o terta persoana? Baiatul are pasaport pt ca a fost si vara trecuta acolo dar ... (vezi toată discuția)
Cu noua lege pot sa-mi scot din tara fiul minor fara acordul tatalui cameliatatar cameliatatar sunt divortata cu data de 10 /11/2011,am un baietel de 9 ani care mi-a fost incredintat mie in data de 7/06/2011prin hotarire definitiva si irevocabila pina la ... (vezi toată discuția)