Am fost anuntat ca mi se desface contractul de munca, pe baza unei abateri disciplinare - intarzierea cu o ora de la locul de munca, intro duminica, desi nu sunt pontat respectiv platit sambata si duminica. Am refuzat sa imi dau demisia si mi s-a spus ca imi vor desface contractul de munca.
Intrebarea mea este ce pot sa fac, care sunt urmarile desfacerii "disciplinare" sau "de incompetenta", (cum au denumit-o ei), a contractului de munca, ce castig si ce pierd daca merg mai departe in instanta.
Pentru inceput, trebuie sa iti spun ca sunt doua notiuni diferite. "desfacerea disciplinara" si "desfacerea pentru incompetenta" a contractului individual de munca.
In ambele cazuri, angajatorul are obligatia sa probeze.
In cazuri disciplinare, trebuie sa intocmeasca un dosar in care sa apara ca a efectuat cercetarea abaterii disciplinare, iar in cazurile de incompetenta profesionala trebuie sa probeze cu acte ca sunteti incompetent.
Ambele situatii sunt putin cam greu de dovedit, cand exista rea intentie din partea angajatorului, tocmai de aceea angajatoirul v-a solicitat demisia. Sperand ca va intimidati si acceptati.
Parerea mea: daca va simtiti stapan pe situatie si dispuneti si de o situatie materiala care va permite sa ramaneti fara venit o anumita perioada de timp, dati-l in judecata. Ve-ti avea castig de cauza in cazul in care exista vre-un abuz.
Dar, tot la fel de bine pot sa va spun, "dragoste cu sila nu se face". Lasati-l in plata Domnului si cautati un alt angajator.