Buna ziua. As vrea si eu un sfat , pentru o problema putin mai ciudata. Toata viata am considerat ca daca la locul de munca iti faci treaba asa cum trebuie, poti sa ai pretentii la un salariu mai bun, la o avansare sau la respect din partea sefillor. Sotia mea gandeste lafel ca mine, si pe unde a lucrat a incercat sa-si faca treaba. Astazi a venit de la servici suparata , pentru ca sefa ei i-a spus sa plece, adia sa-si dea demisia. Cand a intrebat-o de ce , a zis ca nicio colega nu vrea sa lucreze cu ea, deoarece , acapareaza toti clienti . Vreau sa mentionez ca sotia lucreaza intr-o farmacie de patru ani cu contract pe perioada nedeterminata, fiind cea mai veche. Teoretic nu au motiv sa o dea afara, dar daca sefa ii face referate atunci se schimba problema, deoarece sefii o s-o creada pe ea nu pe sotie.Eu am sfatuit-o sa ramana si in momentul cand o s-o dea afara , cu decizia in mana sa ne prezentam la un avocat si sa-i dam in judecata. Asta as dorii sa stiu, daca am sfatuit-o bine sau nu. Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Sotia dvs nu trebuie sa cedeze la presiunile angajatorului si sa-si depuna demisia.
De asemenea, nu trebuie sa-si faca probleme de pe acum si sa astepte ca angajatorul sa faca primul pas referitor la raportul de munca incheiat cu sotia dvs.
In functie de actiunile pe care le va intreprinde angajatorul in cauza, atunci puteti sa reveniti cu detalii pe Forum pentru a primi sfaturi cum va trebui sa procedati in continuare.
Va multumesc frumos pentru sfat. Totusi daca angajatorul vrea sa-ti gaseasca nod in papura iti gaseste. La cea mai mica greseala iti va face referat, iar la trei iti desface contractul de munca. Plus ca ceilalti angajati vor tine intodeauna cu angajatorul nu cu tine. La noi legea este facuta mai mult in favoarea angajatorului. Chiar daca esti foarte bine informat in privinta legii nu prea poti sa faci nimic, deoarece angajatorul are foarte multe portite prin care poate s-o fenteze.