avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cum se poate face fuzionarea a doua firme cu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cum se poate face fuzionarea a doua firme cu activitate similara? - ce e de facut si cat costa?

actionariatul ambelor firme sunt de acord cu fuzionarea
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 17:48, 21 Mai 2010
Nu stiu ce pregatire aveti dvs. dar fuziunea trebuie sa respecte disp. art.238 si urm din Legea 31.
Este important ce patrimoniu au cele 2 societati, care-i modalitatea de fuziune.
Va recomand sa apelati la o persoana de specialitate.
In primul rand trebuie studiate prevederile Legii 31/1990 referitoare la fuziune. Va recomand sa luati legatura cu un avocat care va va explica pe rand toti pasii care trebuie urmati.

In mare, in principal trebuie sa existe hotararile adunarii generale a ambelor firme din care sa rezulte ca sunt de acord cu fuziunea, si care se vor depune la registrul Comertului. Prin aceasi hotarare se vor imputernici si administratorii ambelor societati sa intocmeasca proiectul de fuziune.

Urmeaza intocmirea proiectului de fuziune care trebuie sa respecte prevederile legii 31/1990. In intocmirea proiectului de fuziune un rol foarte important il are si contabilul fiecarei societati care va colabora cu avocatul.

Procedura dureaza apoximativ 3 luni.

Daca in patrimoniul societatilor se afla bunuri imobile - terenuri - actele vor trebui atestate de notar.
martin rov a scris:
actionariatul ambelor firme sunt de acord cu fuzionarea

Buna ziua,
Uzerii avocati s-au referit la intrebarea Dvs. doar sub aspectul actelor juridice ce ar trebui incheiate cu ocazia fuziunii.
In mod practic insa, primul lucru ce trebuie facut in vederea unei eventuale fuziuni al unei SC cu actionari (deci SA), trebuie comandate auditul si evaluarea fiecarei SC in parte, pentru determinarea valorii actuale a afacerilor, deci valoarea actuala a unei actiuni.
Abia dupa aceasta, se poate vedea cu ce vine fiecare SC (deci fiecare actionar, fata de pachetul de actiuni ce detine) la capitalul social al noii entitati SC.
In baza datelor rezultate din evaluare se va intocmi Proiectul de fuziune, care va lamuri exhaustiv toate aspectele de capital social, de patrimoniu, de valoare per actiune, de raport actiune veche/actiune noua, de structura actionariatului, de conducere, de organigrama, etc.
Dupa aceea se convoaca AGEA in fiecare din SC unde se aproba efectiv textul Proiectului de fuziune.
Abia atunci, dupa ce s-au derulat toate cele de mai sus ar trebui chemat fie un avocat fie un notar public sa faca actele.
P.S.
Intocmirea Proiectului de fuziune nu trebuie avizata de AGA/ONRC si nici nu trebuie imputerniciti administratorii.
El poate fi direct propunerea unui actionar in AGEA, supusa dezbaterii si aprobarii.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionari persoane juridice fuzioneaza hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa imi dati sfaturi ce trebuie facut in cazul in care la o SA sunt 2 actionari, persoane juridice straine, care fuzioneaza. Ma ... (vezi toată discuția)
In cat timp de la radierea unei societati absorbite prin fuziune, actionarii care au depus cerere de retragere isi pot primii contravaloarea actiunilor ? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Buna ziua, Am fost actionar la o societate comerciala care a fuzionat, am depus conform legii, cerere de retragere din actionariat, nefiind de acord cu ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga privind fuziunea florinlin florinlin Buna ziua ! In cazul in care se hotaraste intr-o AGEA a unei societati fuziunea cu o alta societate, iar o parte din actionari voteaza impotriva si decid sa ... (vezi toată discuția)