avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actionari persoane juridice fuzioneaza
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actionari persoane juridice fuzioneaza

Buna ziua,

Va rog sa imi dati sfaturi ce trebuie facut in cazul in care la o SA sunt 2 actionari, persoane juridice straine, care fuzioneaza.
Ma intereseaza ce documente trebuiesc intocmite, depuse, publicate etc.

Multumesc,
H.
Cel mai recent răspuns: hajnyci , utilizator 10:29, 21 Februarie 2012
Fuziunea poate fi de doua feluri, prin absorbtie, cand o firma obtine in totalitate patrimoniul uneia sau mai multor companii, care isi inceteaza astfel existenta, si prin contopire.adica patrimoniul a doua sau a mai multe firme se transfera in cel al companiei sau firmelor nou infiintate.
Pentru inceput, se face un proiect de fuziune care este analizat de judecatorul delegat, supus aprobarii actionarilor si, ulterior, depus la Registrul Comertului si publicat in Monitorul Oficial. Dupa ce se depun contestatiile, forma finala a proiectului de fuziune trebuie din nou aprobata de actionari, depusa la Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial.
Procedura de fuziune implica si realizarea notelor contabile de inchidere a bilanturilor la companiile implicate. Pe baza acestora, se face bilantul de fuziune, apoi se face un bilant de deschidere pentru firma sau firmele rezultate.

Cititi cu atentie statutul societatii si prevederile art. 238-251 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.

Pentru fuzunea societatilor straine, vedeti Directiva 2011/35/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind fuziunile societăţilor comerciale pe acţiuni.

Poate va ajuta si aici
[ link extern ]
Buna ziua,

Multumesc pt raspuns, dar cred ca nu am descris situatia destul de explicit.

Actionarii unui SA (noi suntem aceasta SA), care sunt perosane juridice straine, sa numim X si Y au fuzionat in felul uramator cu mai multe firme: X+Y+Z+W=Y, s-a facut fuziune prin absorbtie.

In acest fel la SA se va schimba structura actionariatului, ramanand un singur actionar si se schimba si actiunile, pentru acest lucru ce trebuie facut de SA?

Multumesc,

H.





Dupa ce actionarii - societati straine vor fuziona, aveti la dispozitie 9 luni pentru a mai coopta pe cineva, persoana juridica sau fizica in structura societatii romane.
Art. 10 alin. 3 din legea 31/1990 prevede ca numarul actionarilor in societatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 2. In cazul in care societatea are mai putin de 2 actionari pe o perioada mai lunga de 9 luni, orice persoana interesata poate solicita instantei dizolvarea societatii. In acest caz societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare, numarul minim de actionari este reconstituit.

Va trebui sa depuneti la Registrul Comertului actul de fuziune al celor doi actionari, respectiv hotararea emisa de autoritatea competetenta din statul de origine al actionarilor.



Multumesc,
H.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune ContSters91137 ContSters91137 in cazul unei fuziuni tranfrontaliere conform legii 31/1990, daca societatile care fuzioneaza prin absorbtie sunt societati in comandaita pe actiuni, ... (vezi toată discuția)
Fuziunea societatilor comerciale stevenson stevenson Societatea (srl) a fost dizolvata si a fost numit un lichidator de catre instanta . Ulterior , s-a intocmit un proiect de fuziune (conf.art.238 alin.(4) din ... (vezi toată discuția)