Fuziunea poate fi de doua feluri,
prin absorbtie, cand o firma obtine in totalitate patrimoniul uneia sau mai multor companii, care isi inceteaza astfel existenta, si
prin contopire.adica patrimoniul a doua sau a mai multe firme se transfera in cel al companiei sau firmelor nou infiintate.
Pentru inceput, se face
un proiect de fuziune care este analizat de judecatorul delegat, supus aprobarii actionarilor si, ulterior, depus la Registrul Comertului si publicat in Monitorul Oficial. Dupa ce se depun contestatiile, forma finala a proiectului de fuziune trebuie din nou aprobata de actionari, depusa la Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial.
Procedura de fuziune implica si realizarea notelor contabile de inchidere a bilanturilor la companiile implicate. Pe baza acestora, se face bilantul de fuziune, apoi se face un bilant de deschidere pentru firma sau firmele rezultate.
Cititi cu atentie statutul societatii si prevederile art. 238-251 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.
Pentru fuzunea societatilor straine, vedeti Directiva 2011/35/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind fuziunile societăţilor comerciale pe acţiuni.
Poate va ajuta si aici
[ link extern ]