Buna ziua,am o problema complicata,sunt/am fost angajat la o firma di 01/08/2018 cu contract pe nedeterminat,in data de 14 si 15 am fost la serviciu si am contactat gripa pe 16 dimineata nu am reusit sa merg la serviciu am mers la medicul de familie ca ma simteam ft rau mi a dat tratament cu antibiotic si concediu medical,spunandu mi sa aduc adeverinta de la locul de munca,am sunat Administratorul firmei nu mi a raspuns i am trimis sms spunandui care i situatia nu mi a raspuns in schimb mi a trimis o poza pe whatssapp cu o decizie de incetare a contractului de munca incepand cu data de 15/01/2019 zi in care am lucrat program normal am dovada condica de prezenta si martori colegii,am fost la ITM si mi s a spus ca apar ca radiat din sistem incepand cu data de 15,facand alte verificari acest individ (Admin.)nu a mai achitat contributiile catre stat din luna Septembrie 2018 din acest motiv mi a facut figura asta.pot depune plangere penala la parchet?Nu vrea sa plateasca medicalul si contributiile catre stat mai sunt 4 colegi in aceeasi situatie
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....
Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
3. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Buna ziua,
Am si eu o problema...
In data de 10 aprilie m-am angajat la un restaurant in zona pipera-tunari.Toate bune si frumoase, patroana la inceput mi-a spus ca imi face contract de munca pe 4 ore, era foarte ok...
La inceputul lunii mai mi-a comunicat ca vanzariile sunt mici si nu ma mai poate platii la zi ca o sa ma plateasca de 2 ori pe luna.am acceptat.pe data de 15 am cerut evident banii...mi-a spus ca ce lucrez de pe 1 - 15 ma plateste pe 25...am tacut si am zis ok...pe data de 25...raspunsul ei a fost ca nu are bani...nu m-am mai dus la munca a 2ua zi si de aici scandalul...injuraturi, amenintari, ca nu o sa mai vad banii niciodata...pe parcursul celor 2 luni am aflat ca mai multi angajati au fost prostiti in felul acesta...
Cer un sfat, o indrumare...poate banii nu ii mai primesc dar vreau ca sa nu mai ajunga si alti oameni in situatia mea...inselati...
Am apelat la politia din tunari pentru a anunta ca in acea locatie se tin petreceri.
Am anuntat itm - ul ca in acea locatie nici unul din angajati nu are contract de munca.
Doamna de la itm a fost foarte draguta si mi-a explicat cat de cat procedurile...m-a indrumat sa dau aceasta persoana in judecata.
Nu vreau sa ma opresc aici...vreau sa ajung in instanta cu aceasta doamna...
Intr-adevar, singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Unde pot face plangere impotriva angajatorului ,daca raspunsul primit de la ITM Bv ,nu este multumitor?