Bună ziua !
Rolul fiscal al unui teren extravilan, a fost întrerupt pentru o perioadă de timp, din cauze necunoscute, în perioada anilor '5o . Datorită acestui fapt, primăria nu a emis înscrisul necesar, iar notarul nu a evidenţiat terenul în Certificatul de moştenitor. Însă impozitul pentru acest teren a fost plătit, atât de către autorii mei, cât şi de către mine. Soluţia propusă de primărie şi de notarul public, pentru rezolvare, a fost "acţiunea în constatare" .
Instanţa a dispus plata unei taxe judiciare în valoare de 80 041 lei , pentru o suprafaţă de 4 882 mp categoria "fâneaţă" . Menţionez că terenul nu se află într-o zonă atractivă cu potenţial turistic sau economic.
Vă rog să mă ajutaţi să înţeleg :
1) acţiunea fiind în constatare, trebuie taxată ?
2) dacă trebuia taxată, cuantumul este corect ? ªi care sunt criteriile de stabilire a cuantumului taxei judiciare ?
Vă mulţumesc
Gh. Antonescu
Buna ziua !
Plata taxei judiciare este obligatorie insa valoarea aceasteia nu poate fi reala , este vorba in mod cert de o eroare .. Clarificati acest aspect la primul termen ...
Din pacate legea taxelor de timbru a fost modificata in iulie anul trecut, iat actiunea in constatare nu se mai timbreaza cu o taxa fixa ci conform grilei prevazute in actul normativ modificator.In cadrul actiunii in constatare aceasta se timbreaza in functie de grila valorilor minimale a imobilelor cuprinse in grila notarilor publici.Cuantumul mi se pare corect tinanad cont de suprafata mare a terenului si de faptul ca daca nu ma insel se estimeaza la pana 0,56-0,60 euro pe metru patrat, euro calculat la 4,15lei, in cazul fanatului.