avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe judiciare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe judiciare

Bună ziua !
Rolul fiscal al unui teren extravilan, a fost întrerupt pentru o perioadă de timp, din cauze necunoscute, în perioada anilor '5o . Datorită acestui fapt, primăria nu a emis înscrisul necesar, iar notarul nu a evidenţiat terenul în Certificatul de moştenitor. Însă impozitul pentru acest teren a fost plătit, atât de către autorii mei, cât şi de către mine. Soluţia propusă de primărie şi de notarul public, pentru rezolvare, a fost "acţiunea în constatare" .
Instanţa a dispus plata unei taxe judiciare în valoare de 80 041 lei , pentru o suprafaţă de 4 882 mp categoria "fâneaţă" . Menţionez că terenul nu se află într-o zonă atractivă cu potenţial turistic sau economic.
Vă rog să mă ajutaţi să înţeleg :
1) acţiunea fiind în constatare, trebuie taxată ?
2) dacă trebuia taxată, cuantumul este corect ? ªi care sunt criteriile de stabilire a cuantumului taxei judiciare ?
Vă mulţumesc
Gh. Antonescu
Cel mai recent răspuns: antonescu gheorghe , utilizator 19:41, 21 Mai 2010
Buna ziua !
Plata taxei judiciare este obligatorie insa valoarea aceasteia nu poate fi reala , este vorba in mod cert de o eroare .. Clarificati acest aspect la primul termen ...
Din pacate legea taxelor de timbru a fost modificata in iulie anul trecut, iat actiunea in constatare nu se mai timbreaza cu o taxa fixa ci conform grilei prevazute in actul normativ modificator.In cadrul actiunii in constatare aceasta se timbreaza in functie de grila valorilor minimale a imobilelor cuprinse in grila notarilor publici.Cuantumul mi se pare corect tinanad cont de suprafata mare a terenului si de faptul ca daca nu ma insel se estimeaza la pana 0,56-0,60 euro pe metru patrat, euro calculat la 4,15lei, in cazul fanatului.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri
Gh. Antonescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere pentru reexaminarea taxei de timbru: lipsa interesului antonescu gheorghe antonescu gheorghe Bună ziua Am promovat o acţiune în revendicare. Faţă de taxa judiciară stabilită de către instanţă, am solicitat asistenţă judiciară. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Revendicare Popescu Rozalia Popescu Rozalia Cat este taxa de timbru la judecatorie (%), pentru un proces de revendicare a unei parti dintr-un apartament. (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune (teren). taxa de timbru este foarte mare, prin ce altă modalitate aș putea să obțin jumătatea mea? doina-dobrescu doina-dobrescu Buna ziua, Dupa divort, impreuna cu fostul meu sot avem un teren intravilan de 5 ha. De 20 de ani ma rog sa vindem acest teren si nu vrea, nu vrea sa vina la ... (vezi toată discuția)