avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme fond funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme fond funciar

În anul 2002 am cumpărat prin act de vînzare cumpărare de la părinţii mei o suprafaţă de 1890 m pătraţi teren intravilan pentru care am făcut şi carte funciară.
Părinţii mei au intrat în posesia acestei suprafeţe de teren în anul 1998 printr-un contract de schimb cu o persoană care pentru această suprafaţă de teren are titlu de proprietate din anul 1996 şi adeverinţă de proprietate din anul 1991 şi corespunde cu rolul agricol.
În cursul lunii aprilie 2010 un lucrător de la cadastru a măsurat o suprafaţă de teren unui vecin şi mi-a spus că suprafaţa de 1890 m este trecută pe o hartă la Primărie ca drum de exploataţie astfel acesta este domeniu public şi o să vină să mi-l ia.
Din discuţiile purtate cu mai multe persoane am aflat că pe timpul CAP pe această suprafaţă de teren s-a făcut un drum de acces într-o livadă ce se învecina cu acest teren dar fără să facă legătura cu vreon obiectiv de interes public şi nici nu făcea accesul spre altă proprietate sau obiectiv..
Am verificat la Primărie şi am constatat că pe o hartă din anul 1983 pe locul unde se află acea suprafaţă de teren este trecut drum de exploataţie.
Avînd în vedere cele mai sus arătate rog să-mi spuneţi dacă eu pot să pierd această suprafaţă de teren , întrucît am construit gard împrejmuitor, cît şi fose şi instalaţii de canalizare, terenul se află lîngă locuinţă.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:53, 21 Mai 2010
Nu aveti cum sa-l pierdeti...Daca primaria, dintr-o eroare, a emis primului proprietar TP si proces verbal de punere in posesie pe acel teren, ulterior fiind dobandit de familia dvs si intabulat, tot ce pot face este fie sa:
- va exproprieze pentru cauza de utilitate publica, cu "dreapta si prealabila despagubire";
- sa va dea al teren in schimb, avand aceleasi caracteristici (valoare, suprafata, acces la drum).
Totusi, inclin sa cred ca nu se va intampla nimic din toate acestea, din moment ce terenul a fost intabulat. La Cartea Funciara-OCPI exista toate planurile parcelare ale localitatilor (vizate de primarie-comisia locala de fond funciar), in care sunt prevazute si drumurile, fie ele publice sau de exploatare...Daca era o problema cu drumul, nu ati fi putut sa intabulati terenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar remus1970. remus1970. În anul 2003 am cumpărat de la părinţii mei o suprafraţă de teren agricol situat în intravilan pe bază de contract vânzare cumpărare după care s-a ... (vezi toată discuția)
Cum sa fac carte funciara in acest caz? dogarudobra dogarudobra am o suprafata de 2500mp de teren detinuti cu TP Din 2005, 1000mp din acest teren a fost dat in proprietate altei persoane cu 4 ani mai tarziu un mod ... (vezi toată discuția)
Cale de acces spre teren agricol nisara nisara Buna ziua, Sunt fermier si am urm. problema: Primaria din sat a pus in posesie pasunea care era in devalmasie ( locuitorii aveau pe titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)