Se pare ca problema avansarii in grad ne macina pe tot mai multi dintre noi.
O problema asemanatoare am si eu . Am inceput activitatea ca agent ordine publica (REFERENT III ) la Politia Comunitara in 22.dec.2008. Atunci mi s-a spus ca dupa un an pot da un examen pentru avansare ca si referent II . Dat fiin ca se apropiau sarbatorile nu mi s-a parut un moment tocmai bun pentru a face acest demers. In ianuarie am intrebat inspectorul RU al institutiei care mi-a spus ca s-a eliminat clasa refernt 3 si acum suntem toti referent 2 si nu are rost sa mai fac nici o cerere de promovare ca tot aia e . Mai tarziu am aflat ca nu s-a facut parctic nici o trecere de la referent 3 la 2 insa , anul asta nu se mai fac avansari , ca postul meu ar trebui transformat , si asta nu se prea poate , ca avansarea ar trebui facuta la 3 ani conform noii legi.Am avut o activitate buna anul trecut , si am intrebat daca faptul ca am studii superioare (licentiata in stiinte juridice) ar putea compensa in vreun fel- ma refer la acele situatii exceptionale prin care reducerea perioadei pentru avansare este posibila . Nici asta nu a stiut sa imi spuna , inspectorul RU care a promis ca se va informa pentru mine , insa deja e luna mai si" tot nu imi poate da un raspuns". Sper ca dumneavoastra ma puteti lamuri , ce drepturi am , ce posibilitati de avansare , in situatia in care nu sunt functionar public. Toti angajatii institutiei noastre fac parte din categoria personalului contractual.
Inspectorul RU nu v-a mintit cand v-a spus ca v-a trecut la referent II, pentru ca postul de referent III contractual nu mai exista (a fost desfiintat de legea 330/2009, iar toti cei care il ocupau au fost automat incadrati ca referent II). Asta nu inseamna ca ati fost promovat...Legea 330/2009 prevede ca promovarea in grad profesional pentru personalul contractual se face o data la 3 ani, fara nici un fel de exceptii de la aceasta regula (vezi art. 8 din Anexa I la lege).
Totusi...daca ati absolvit facultatea ulterior angajarii, in masura in care conducatorul institutiei considera studiile dvs. ca fiind utile desfasurarii activitatii, ati putea beneficia de promovare conform studiilor absolvite, prin transformarea postului ocupat in prezent (cu mentiunea ca nu puteti promova pe postul de consilier juridic, acesta putand fi ocupat doar pin concurs, in conditiile legii).
Daca un politist comunitar nu are prerogativa de putere publica atunci categoria funtionarii publici nu mai trebuie sa existe?
Ori sunteti incadrat pe alt post sau inspectorul de resurse umane mai trebuie sa se specializeze.
Paza unor obiective se poate face si de catre persoane angajate cu c.i.m. pe postul de guard.
Daca sunteti politist comunitar trebuie sa fiti functionar public. Aratati inspectorului de la resures eumane prevederile art. 111 s.u. din L. 188/1999:
Art. 111. - (1) Autoritatile si institutiile publice care au prevazute in statele de functii posturi de natura contractuala, care presupun exercitarea unor atributii dintre cele prevazute la art. 2 alin. (3), au obligatia de a stabili functii publice in conditiile art. 107.
Sunt total de acord cu dvs, insa de vreo 2 ani se tot duc tratative cu primarul orasului si directorul exec al Politiei comunitare despre acest subiect. Parerea generala este ca nu se vrea ca noi sa fim functionari publici, obligatiile ar fi cam acleasi insa am avea mai multe drepturi, lucru care nu se prea doreste. Sunt licentiata in stiinte juridice dinainte de a ma angaja la Politia Comunitara, respectiv din 2007, insa desi am depus si o copie dupa adeverinta de absolvire(care tine loc de diploma) nu mi-a fost luata in considerare. Mi s-a spus , ca la angajare conditiile erau sa avem bac-ul si atat, restul l-am facut pe barba mea , sau pentru vreun alt post , la ei nu se cere. Despre inspectorul RU, se pare ca il deranjeaza insasi faptul ca i se aduc la cunostinta animite lucruri pe care de altfel ar trebui sa fie el cel care sa le stie cel mai bine , iar juristul se schimba la fata daca ii arati ca nu stie articolele din lege chiar si cand se intoarce de la judecatorie cu procese pierdute tocmai pentru ca nu stie ce argumente sa aduca si cum sa pledeze. Se multumeste doar sa fie prezent si sa inmaneze niste documente pe care tot judecatorul trebuie sa le citeasca pt a afla ce se afla in ele.Scuzati-mi reactia , nu e nici pe departe indreptata impotriva tuturor juristilor sau inspectorilor RU, dar sunt sigura ca mai sunt persoane care mai cunosc astfel de cazuri.
Referitor la angajare, sunt orecum indignata tocmai pentru faptul ca uneia dintre colege care a implinit un an de la angajare in luna octombrie 2009 i s-a permis avansarea in grad de la referent 3 la referent 2., asta facandu-se in noiembrie 2009.Daca e ceva ce nu inteleg, va rog spuneti-mi dvs. Cu multumiri.