avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costuri imense la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costuri imense la intretinere

In anul 2005 am cumparat un apartament, in care s-a mutat fiica mea in dec 2009 dupa ce s-a casatorit. Mare ne-a fost surpriza cand am vazut cheltuielile cu caldura: 1700, 2000....in total vreo 4500 pt toata perioada de iarna.#-o La intrebarile noastre, ni s-a explicat ca in acel bloc sunt doar 10 apartamente fara centrala termica de apartament, si prin urmare, 90% din valoarea facturii venita de la distribuitorul de agent termic, ni s-a repartizat noua, pt ca toti ceilalti nu aveau nicio inregistrare pe repartitoare, si 10% s-a repartizat pt consumul comun (conform hatararii Adunarii generale a proprietarilor din 2006). Am incercat sa vorbesc cu administratora, s-a intreb de ce nu m-a avertizat de aceasta situatie si mi-a zis ca nu e treaba ei, si ca la prima citire a repartitoarelor, reprezentantul societatii le-a spus tinerilor sa fie atenti ca vor avea cam mult de plata!!!...mai mult insemnand 2000 lei pe luna!!!:stunned: Am fost astazi sa fac reclamatie la Uniunea Asociatilor de Prorieatri si ,surpriza, contabilul sef de acolo era chiar administatora care mi-a spus ca nu am nicio sansa sa schimb ceva ca ea e acoperita de hartii! Era chiar amuzata ca daca eu imi pun centrala termica de apartament, sigur va "cadea altcineva in plasa", ceeace mi-a intarit banuiala ca, intentionat nu m-a avertizat! Nu-mi ramane dacat sa fac o plangere la Protectia Consumatorilor si sa invoc functionarea necorespunzatoare a repartitoarelor! Va rog foarte mult, daca ati avut o situatie asemanatoare, sa ma ajutati, sa-mi dati o idee cum sa actionez!:(
Buna dimineata si multumesc pentru interes! Caloriferele au fost inchise pe toata perioada cat nu a locuit cineva in apartamant! Nici nu ar fi fost nevoie: prin cele doua bai, trec conducte cu un diametru de aproximativ 15-20 cm si era destul de cald! Toata problema vine de la faptul ca numai noua ni s-a repartizat cea mai mare parte din valoarea facturii, pentru ca numai noi am avut caloriferele deschise! Ceilalti proprietari racordati la sistemul centralizat de incalzire, avertizati de problema aceasta, probabil au folosit alte surse de incalzire!
@Marysta
Un lucru e cert: valoarea facturii de la furnizor.

Daca e sa fie ceva in neregula, este declararea indecsilor la ceilalti proprietari si modul de a repartiza caldura "la comun", cea din spatiile comune (subsol, uscatorii, holuri - 10%) si cea de la tevile verticale din fiecare apartament (15%)
.
Presedintele asociatiei ar trebui sa ceara firmei care va face calculul cotei de caldura sa verifice repartitoarele si indexul acestora.
In al doilea rand, procentul pentru tevi este de 15% (si nu 10%) din valoarea facturii, cota care se imparte la toti proprietarii, indiferent daca au CT sau nu. Faptul ca Adunarea Generala a hotarat alt procent decat il apreciaza ANRSC este de discutat.....

Deci, daca vreti sa va bateti pentru banii Dv., care in opinia mea v-au fost sustrasi din buzunar de o administratora incompetenta care nu e in stare nici macar sa va explice la amanunt de ce intr-un fel si nu in altul, mai ales ca nu e vorba de 3 lei, ci de sume mari de bani si de cardasia intre Asociatie si firma de calcul cititi Ordinul 233/2004 modificat cu Ordinul 255/2006 pe care le puteti gasi in primul topic din Documentatie aferenta asociatiilor de proprietari si comparati cu ceea ce e pe listele de cote de intretinere la scara Dv. Sunt convinsa ca veti gasi discrepante crase.

Daca acei proprietari care au consum individual 0 s-ar fi incalzit de la alte surse, atunci si factura de caldura de la furnizor ar fi fost mai mica. Deci undeva sunteti mintiti si furati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
elga50, moderator
elga50 a scris:

Ordinul 233/2004 modificat cu Ordinul 255/2006


HOTÃRÂRE nr. 1.588 din 19 decembrie 2007
CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 60
Până la elaborarea şi aprobarea normelor privind repartizarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră, în cazul utilizării repartitoarelor de costuri, se aplică metodologiile însuşite şi aprobate de asociaţiile de proprietari.

Daca a aprut ceva si n-am observat va rog sa ma corectati.

In mod sigur nu este corect dar situatia prezentata nu este unica si este legala atat timp cat asociatia si prestatorul au actionat conform cu reglementarile.

Singura cale de atac este sa demonstrati ca nu aveati cum sa consumati atat si teoretic este destul de simplu pentru ca un calorifer nu poate radia decat un maxim de energie functie de tipul si suprafata radianta.

Situatia prezentata apare in toate imobilele unde numarul de abonati cu repartitoare coboara sub 70-80 % iar pierderile de transfer sunt foarte mari (conducte subsol, tevi de trecere).

Ati precizat ca : "prin cele doua bai, trec conducte cu un diametru de aproximativ 15-20 cm si era destul de cald" care mai mult ca sigur nu au repartitoare. Fac o precizare: dupa toate normele acele conducte nu sunt simple conducte ci radiatore (calorifere) si in mod normal ele trebuiau inventariate si trecute ca atare.

In concluzie... trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si pana la avocat sa obtineti toate informatiile necesare pentru a putea demonstra ca nu aveati cum sa consumati atatea Gigacalorii. In mod sigur va trebui sa apelati la specialisti in domeniu pentru o expertiza tehnica.

Nu vreau sa va tai elanul dar am un prieten bun care a trecut prin asa ceva si mi-a cerut ajutorul. Tot ce-am reusit a fost sa reducem la jumatate sumele calculate si asta folosind relatiile pe care le aveam la furnizor (scaderea facturii pe asociatie) si buna intentie a primariei care este patronul furnizorului.

Sfaturi:
1. Verificati actele asociatiei care se refera la modul de calcul (hotarari ale adunarii generale privind calculele de repartizare, contractul cu firma prestatoare);
2. Daca actele exista si sunt OK verificati modul cum s-au facut aceste calcule;
3. De asemenea verificati Hotararile Cosiliului Primariei in privinta furnizorilor de energie termica, sigur exista ceva in acest sens;
4. Puteti cere sprijinul OPC si al furnizorului pentru a dezlega itele;
5. Cereti sprijinul Primariei dat fiind ca Primaria a subventionat pretul energiei termice sunt si ei implicati.

Succes!
Vreti sa spuneti ca asociatiile de proprietari isi pot face propriile lor metodologii? Pe baza caror studii? Cine sa le faca aceste metodologii?

Sa fim seriosi!. O majoritate nestiutoare sau partinitoare intotdeauna va cautiona un abuz asupra unei minoritati (la fel de nestiutoare).
Iar dreptatea cautata undeva....nu va fi gasita niciunde. Ar insemna sa lasam la indemana adunarii generale sau a unui comitet nestiutor in ale tehnicii sa oficializeze frauda unei majoritati in pofida unei minoritati.

O fi democratie, dar acolo unde aceasta nu este pusa sub semnul unei reglementari legale izvorata din cunoastere...se cheama ca suntem intr-o autocratie sau, mai rau, intr-o anarhie!

Va rog sa-mi spuneti daca ma pot prevala de modificarile aduse Oedinului 233/2004, prin Ordinul preşedintelui Autorităţii pentru Serviciile de Gospodărie Comunală nr. 255/2006, pentru a cere recalcularea cheltuielior cu energia termica:
"Ordin 233/2004
CAP. 2
Repartitoare de costuri pentru încălzire
SECŢIUNEA 1
Domeniu de aplicare
ART. 5
(1) Montarea şi utilizarea sistemelor de repartizare a costurilor de încălzire în clădirile de tip condominiu se realizează numai în spaţiile cu destinaţie de locuinţă.
(2) Determinarea consumurilor aferente spaţiilor cu altă destinaţie se face numai cu mijloace de măsurare legale.
ART. 6
Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care:
i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectată şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice."

Din 40 apartamente, doar 10 nu au centrala termica de apartament!!! ...deci, 25%!
De aceea, zic eu ca ar fi trebuit un alt sistem de repartizare al costurilor! Sper ca judec corect, conform legii!

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)
Plata la caldura ContSters110396 ContSters110396 Salut. Sunt debransat de la reteaua de termoficare a blocului avand centrala proprie de apartament.Cu toate astea administratorul m-a pus la plata zicind ca ... (vezi toată discuția)