elga50 a scris:
Ordinul 233/2004 modificat cu Ordinul 255/2006
HOTÃRÂRE nr. 1.588 din 19 decembrie 2007
CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 60
Până la elaborarea şi aprobarea normelor privind repartizarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră, în cazul utilizării repartitoarelor de costuri, se aplică metodologiile însuşite şi aprobate de asociaţiile de proprietari.
Daca a aprut ceva si n-am observat va rog sa ma corectati.
In mod sigur nu este corect dar situatia prezentata nu este unica si este legala atat timp cat asociatia si prestatorul au actionat conform cu reglementarile.
Singura cale de atac este sa demonstrati ca nu aveati cum sa consumati atat si teoretic este destul de simplu pentru ca un calorifer nu poate radia decat un maxim de energie functie de tipul si suprafata radianta.
Situatia prezentata apare in toate imobilele unde numarul de abonati cu repartitoare coboara sub 70-80 % iar pierderile de transfer sunt foarte mari (conducte subsol, tevi de trecere).
Ati precizat ca :
"prin cele doua bai, trec conducte cu un diametru de aproximativ 15-20 cm si era destul de cald" care mai mult ca sigur nu au repartitoare. Fac o precizare: dupa toate normele acele conducte nu sunt simple conducte ci radiatore (calorifere) si in mod normal ele trebuiau inventariate si trecute ca atare.
In concluzie... trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si pana la avocat sa obtineti toate informatiile necesare pentru a putea demonstra ca nu aveati cum sa consumati atatea Gigacalorii. In mod sigur va trebui sa apelati la specialisti in domeniu pentru o expertiza tehnica.
Nu vreau sa va tai elanul dar am un prieten bun care a trecut prin asa ceva si mi-a cerut ajutorul. Tot ce-am reusit a fost sa reducem la jumatate sumele calculate si asta folosind relatiile pe care le aveam la furnizor (scaderea facturii pe asociatie) si buna intentie a primariei care este patronul furnizorului.
Sfaturi:
1. Verificati actele asociatiei care se refera la modul de calcul (hotarari ale adunarii generale privind calculele de repartizare, contractul cu firma prestatoare);
2. Daca actele exista si sunt OK verificati modul cum s-au facut aceste calcule;
3. De asemenea verificati Hotararile Cosiliului Primariei in privinta furnizorilor de energie termica, sigur exista ceva in acest sens;
4. Puteti cere sprijinul OPC si al furnizorului pentru a dezlega itele;
5. Cereti sprijinul Primariei dat fiind ca Primaria a subventionat pretul energiei termice sunt si ei implicati.
Succes!