avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Buna ziua am 55 ani, lucrez de 35 de ani in invatamant(sunt institutor cu studii superioare)am obtinut toate gradatiile postului si as vrea sa stiu in ce conditii pot sa ma pensionez anticipat, practic ce conditii trebuie sa indeplinesc ? Si daca puteti aproxima (tinand cont ca in momentul de fata iau 2000 lei in mana cu gradatia de merit) la ce suma se va ridica pensia mea? E posibil ca dupa o perioada de timp(1-2 ani sa zicem)sa imi reiau activitatea? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 22 Mai 2010
1. Pentru un barbat nascut in 1955 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
2. Pentru pensie anticipata trebuie sa indepliniti conditiile: varsta de 60 de ani si un stagiu de cotizare de minim 45 de ani.
3. Pentru pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti conditiile: varsta 60 de ani si un stagiu de cotizare de minim 35 de ani. Dvs. nu indepliniti conditia de varsta.
4. Potrivit art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."
5. Asadar va puteti pensiona de limita de varsta la 62 de ani iar la 60 de ani puteti solicita pensie anticipata partiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea din invatamant Vlad2013 Vlad2013 M-am nascut la 1 ianuarie 1951 .Am intrat in invatamant ,la 1 septembrie 1971. De atunci,am lucrat numai in invatamant,cu exceptia perioadei cand mi-am ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata.. balansorina balansorina sunt educatoare, nascuta pe 15 dec. 1955 si pe 15 sept 2011 as implini 35 de ani de cind profesez acesta meserie; as vrea sa ies la pensie mai repede.. la anul ... (vezi toată discuția)
Vârsta pensionare roman gheorghe roman gheorghe Învăţătoare, născută la data de 01 01 1955, lucrez din data de 01 09 1975 , la ce dată pot ieşi la pensie anticipată fără diminuare din pensie? (vezi toată discuția)