avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PARCARE SPIC
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PARCARE SPIC

Pe 17 mai 2010 mi-a fost ridicata masina de pe Mihai Bravu (Bucuresti), din zona gurii de metrou Iancului, cea dinspre Dimitrov (intre Dimitrov si Pache Protopopescu). Motivul invocat de politisti: am parcat-o in spic (in unghi fata de bordura) si - dupa spusele lor - in zona de preselectie. Mentionez ca acolo NU EXISTA niciun marcaj sau indicator care sa imi interzica parcarea, eu am parcat-o la 40-50 m fata de semafor (cel din coltul cu Pache Protopopescu), stiind ca zona de preselectie e de 25 m. Si, mai mult, pt ca acolo sunt masini parcate DOAR IN SPIC, am gasit un loc liber intre ele si am parcat-o acolo. Am platit 524 ron pt a o ridica de la "hingheri" (SUPERCOM S.A.), iar pt ca am refuzat sa semnez procesul verbal (consideram abuziva actiunea de ridicare a autoturismului si, in plus, nu intelegeam nici scrisul politaiului), mi s-a spus ca imi va fi trimis prin posta. Asadar eu inca nu am procesul verbal. Intrebarea mea e: cand pot face contestatia? Acum, sau doar dupa ce imi va veni procesul verbal? Datorita lipsei locurilor de parcare, in Bucuresti e mult mai des intalnita parcarea in spic (decat cea normala, in lungul bordurii), desi indicatoarele care sa permita acest lucru lipsesc cu desavarsire. Cu siguranta multora dintre dvs, cei ce cititi aceste randuri, vi s-a ridicat autoturismul pe motiv ca a fost parcat in spic. Exista cineva care a avut castig de cauza in urma contestatiei? Trebuie sa ne unim cu totii impotriva acestor nesimtiti care ne iau 7-8 milioane pt ca, gasind un loc liber de parcare intre mai multe masini parcate in spic, am parcat-o si noi acolo, NEINCURCAND TRAFICUL SI NEEXISTAND INDICATOARE SAU MARCAJE CARE SA NE INTERZICA ASTA! Mai mult, pe site-ul politiarutiera.ro am gasit art. 144 din Legislatia rutiera: "Administratorul drumului public este obligat sa delimiteze si sa semnalizeze corespunzator sectoarele de drum public unde este interzisa oprirea sau stationarea vehiculelor". E firesc sa platim NOI cele 7-8 milioane pt ca administratorul drumului public nu si-a facut treaba, sau pt ca Primaria nu e in stare sa faca niste locuri de parcare???
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
radusb, utilizator
Eu, probabil, sunt cealalata masina. Tot in acea alveola, tot pe 15.06.2010, tot cu numar de BZ, tot 650 RON. Urmeaza maine sa ma duc pentru PV de la Udriste...
Referitor la intrebarile tale:
1. nu cred ca are cum sa fie folosit ca argument in a nu fi sanctionat;
2. idem;
3. "parte carosabila – portiunea din platforma drumului destinata circulatiei vehiculelor. Un drum poate cuprinde mai multe parti carosabile complet separate una de cealalta printr-o zona despartitoare sau prin diferenta de nivel;" - deci probabil ca se considera parte carosabila;
4. chestia cu "obstacolul" e foarte interpretabila, si eu am inteles ca a fost scoasa din varianta de oug 195/2002 republicat, acum fiind asa: "art 64. Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă." deci au scos partea cu obstacol.
5. eu ma gandesc in a gasi un avocat care sa ma ajute pentru a contesta PV + recuperarea banilor din ridicare, pe unul din doua motive:
a) daca se sustine ce am intrebat la www.avocatnet.ro/content/for... ;
b) daca se poate sustine ca procesul de ridicare este unul ilegal; am inteles ca ar lipsi ceva din legislatie (de exemplu, publicarea in Monitorul Oficial, ceva in acest gen), incat oricine ar da in judecata ar avea castig de cauza.

Daca se ofera un avocat care sa sustina cauza a) sau b), il rog sa ma contacteze.
Daca parcam intr-o zona in care stiam clar ca e oprirea interzisa sau daca blocam ceva sau daca eram pe o trecere de pietoni etc... nu ma luptam.... logic..... dar asa vreau neaparat sa fac ceva. Sunt atatea locuri si atatia nesimtiti care parcheaza in locuri interzise, care blocheaza intersectii sau semafoare, care parcheaza pe trecere (chiar aseara pe trecerea de la max am vazut un bmw parcat - l-am filmat - il voi da la tv )... pe aia nu ii ridica... ne ia pe noi care nu incurcam absolut nimic, am parcat unde aveai voie sa parchezi, dar nu am parcat paralel cu bordura... toate masinile parcheaza acolo in spic.... numai eu nu am parcat paralel cu bordura.... deci trebuie sa mi-o ridice.

Poate incearca cineva sa ne ajute indrumandu-ne catre ce anume ar trebui sa facem pentru a putea castiga.

Contestatie vreau sa fac si eu. Am inteles ca se poate si fara avocati, dar cine te baga in seama asa? E clar mai greu. Dar si un avocat te costa... destul... si daca pierzi?

Contestarea PV e scutita de taxa de timbru si e posibil sa te reprezinti si singur, nu ar fi problema. Iar despre avocat, un avocat iti poate da partea de consultanta, nu neaparat sa te sustina, ci doar sa iti spuna ce sa dai din gura in fata la judecator. Intr-o astfel de combinatie, sau in cea in care va fi reprezentant un avocat, se poate discuta de o anumita metoda de recompensare. Gandeste-te ca un avocat poate sa ceara daune considerabile, iar daca stie ca va avea castig de cauza, atunci ne putem intelege ca noi sa ne recuperam pierderea si el - orice profit rezultat din daune.
Pt luciandreea si ctincristi: Contestatia se depune in termen de 15 zile la Judecatoria sectorului unde s-a produs fapta. Nu costa nimic. Daca in acea contestatie incerci sa iti arati nevinovatia, sansele de castig sunt nule pt ca legea e clara: unde nu e indicator care sa permita parcarea in spic, o parchezi paralel cu bordura. Dau un mic exemplu: daca pe o autostrada cu asfalt impecabil, niste politai planteaza un indicator de limitare de viteza, sa zicem 30 la ora, vei lua intotdeauna amenda daca vei merge cu 50 la ora, chiar daca e autostrada si chiar daca e asfalt impecabil. Judecarea dosarului se face dupa litera legii, nicidecum dupa cat de normal/anormal e gestul politailor. Asa e si cu parcarile astea in spic. Sunt sanse de castig doar daca gasesti greseli in procesul verbal. Eu am patit-o la fel. Am depus contestatie, insa m-am legat de niste erori din procesul verbal, de exemplu adresa de la locul faptei era gresita, plus ca sectorul trecut acolo e unul gresit... Astfel procesul verbal devine nul (dosarul se va judeca doar la sfarsitul lui ianuarie 2011). Verifica orice cifra, orice litera din procesul verbal. Doar asa ai sanse de castig. Succes!
Clar, nu ramane decat de contestat lipsa/greseala unor informatii din PV si, posibil, faptul ca PV nu a existat la momentul ridicarii masinii. Aici mai trebuie sa citesc cate ceva prin HCLS6.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare ridicare auto FeelLikeANut FeelLikeANut In data de 4 mi-a fost ridicata masina aflata la 1m distanta de un indicator de parcare (1m dupa indicator, asadar regulamentar) motivul ridicarii pe care-l ... (vezi toată discuția)
Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)
Revizuire - ce sanse am sa castig? Buna ziua, mi-a fost ridicata masina dintr-o parcare semnalizata cu litera P si pe panou erau liniute oblice fata de linia verticala, adica se specifica ca ... (vezi toată discuția)