avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce tip de act se poate face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce tip de act se poate face?

Stimati consultanti si utilizatori,

As avea si eu nevoie de un raspuns cat mai curand posibil.

Situatia este urmatoarea: tatal meu vitreg e foarte aproape de sfarsitul zilelor sale, asa ca inainte sa plece doreste sa puna in aplicare ultima sa dorinta in ceea ce priveste bunurile sale. Eu nu stiu anume ce procedura ii va oferi avocata care gestioneaza actele, dar am inteles ca vrea ca mama mea (naturala) sa ramana in casa lui (care e pe numele lui si a fost dobandia inaintea casatoriei cu mama mea) atat timp cat va trai, iar dupa moartea ei apartamentul sa ramana in posesia definitiva a unei rude de-ale lui (un nepot). Bineinteles ca mama mea nu a fost in foarte bune relatii cu rudele lui, asa ca nu intra in calcul eventualitatea de a convietui cu acest baiat si familia lui. Tala meu vitreg zice ca va lasa scris ca nimeni sa nu o deranjeze tot timpul cat ea va trai, dar implicit ma gandesc ca rudele lui nu vor tine cont de aceasta ''dorinta'' dupa decesul lui, si ii va face zile grele mamei mele. Ca poate sa stea atat cat doreste si nimeni nu va putea sa o dea afara. Deasemenea vrea sa mentioneze in respectivul ''act'' (???), ca toate bunurile mobile ce se afla in casa si automobilul (facute impreuna cu mama in timpul casatoriei) sa ii apartina definitiv mamei.
Intrebarea mea este: CE TIP DE ACT se poate intocmi in aceasta situatie ce o prevede dorinta lui, si ce ''putere'' legala are in fata contestatiilor ulterioare???
El are si un copil nascut in timpul primei lui casatorii, a carui paternitate nu a tagaduit-o, si tocmai de aceea ar dori sa faca nu stiu de act de vanzare-cumparare pentru ca acest ''fiu'' sa nu poate cere nimic.

Va multumesc anticipat pentru atentia data mesajului meu.
Vicky.
Cel mai recent răspuns: anouka89 , utilizator 18:25, 22 Mai 2010
Se poate face testament, dar in aceasta situatie trebuie respectate drepturile tuturor mostenitorilor rezervatari - in acest caz descendentii(daca nu mai sunt in viata ascendenti privilegiati - parinti). Nu am inteles exact, tatal doreste sa ii lase mamei toate drepturile sau doar un drept de uzufruct viager.
Mama este actuala sotie? In acest caz nu se poate incheia act de vanzare-cumparare.
se poate incheia o conventie cu, clauze specifice - in care se mentioneaza exact ce va doriti
El nu doreste sa faca testament, ci act de vanzare-cumparare, tocmai pentru ca nici un mostenitor (fiu, frate, etc) sa nu mai poate avea pretentii sau ataca acest testament. Tatal nu nu doreste sa ii lase ei toate drepturile, ci doar asupra bunurilor mobile (mobila, aparatura domestica, electonica, etc din casa + masina), in apartament o lasa doar sa stea cat timp traieste ea, fara ca nimeni sa nu o pòata da afara, si dupa moartea mamei apartamentul sa fie proprietatea unui nepot de-ai lui.
Da, mama este actuala sotie, si doream sa stiu ce fel de act se face in acesta situatie? Cumva act de vanzare-cumparare pe numele nepotului cu clauza ce o include pe mama, sau cum?
Multumesc.
Contactati notar care poate incheia document autentificat conform doleante proprietar bunuri
un contact de vanzare cumparare cu nepotul, cu drept de uzufruct pt mama dvs.
pt bunuri, poate face testament in favoarea mamei dvs.
daca masina e valoroasa, mai bine "v-o vinde" tatal vitreg dvs, testamentul putand fi atacat (doar) de fiu

Alte discuții în legătură

Donatie,jumatate de apartament. dany123 dany123 Buna ziua tuturor,va rog sa imi dati si mie niste ifirmatii.Santem tata vitreg si fiu,in urma decesului,mamei,tatal vitreg,vrea sa lase apartamentul(partea sa ... (vezi toată discuția)
Incalcarea rezervei succesorale teslovan florentina teslovan florentina Cum se poate dovedi incalcarea rezervei succesorale ? tatal meu facand un contract de vc cu uzufruct viager nepotului meu pe toata averea lui? Eu nu beneficiez ... (vezi toată discuția)
Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)