avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incalcarea rezervei succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incalcarea rezervei succesorale

Cum se poate dovedi incalcarea rezervei succesorale ? tatal meu facand un contract de vc cu uzufruct viager nepotului meu pe toata averea lui? Eu nu beneficiez de nimic.Care sunt pasii ce trebuie sa-i fac si ce trebuie sa dovedesc?In aceeasi situatie e si mama .A ramas pe drumuri chiar daca a fost casatorita 45 de ani cu tata si au locuit in acea casa si folosit acel teren?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 00:55, 26 Iunie 2011
1.acea avere a fost dobandita in timpul casatoriei cu mama sau inainte?!
2.impotriva unul act de vanzare cumparare....mai dificil. vointa vanzatorului e sfanta.
in contractul de vc a fost trecut totul ca mostenirea tatalui de la parintii lui.Dar tatal mai are trei frati de la care au fost cumparate fara acte partile lor de catre tata si mama.fratii traiesc si sunt dispusi sa spuna.Deci contractul cuprinde si partile celorlalti.Cum pot dovedi ca a fost o donatie deghizata?Marturia unchilor,pretul foarte mic care e stipulat pe act si de fapt nici n-a fost dat-dar greu de dovedit mai bine pretul ff mic? multumesc.mai mult tata a incercat sa anuleze acest contract si n-a reusit.exista marturia lui ca a fost pacalit si a lasat familia pe drumuri.
teslovan florentina a scris:

in contractul de vc a fost trecut totul ca mostenirea tatalui de la parintii lui.Dar tatal mai are trei frati de la care au fost cumparate fara acte partile lor de catre tata si mama.
cum adica??????
Cum pot dovedi ca a fost o donatie deghizata?
daca s-a cumparat FARA ACTE, nu este nici donatie deghizata, intrucat si donatia se face tot cu acte. care vasazica ca nu exista.

mai mult tata a incercat sa anuleze acest contract si n-a reusit.exista marturia lui ca a fost pacalit si a lasat familia pe drumuri.

adica, tata a vandut, si tot el vrea sa anuleze??? nu se admite invocarea propriei culpe. eventual o constatare a nulitatii absolute, ceruta de mama, frati, orice membru al familiei (daca nu cumva ati uitat o parte din poveste pe drum).
1. bunul e propriu al tatalui., fiind mostenit. Face ce vrea cu el.
2. mama are dreptul la bunurile mobile din casa, chestii minore adica.
3. cum adica a cumparat fara acte? Eu cred ca fratii au facut act de renuntare la mostenire. Ori ba?
4. Rezerva succesorala se calculeaza LA DESCHIDEREA SUCCESIUNII, adica la moartea tatalui. Dar mie el imi pare viu si nevatamat din poveste. Ori a murit? Actele care incalca rezerva dumneavoastra succesorala si care nu pot fi decat liberalitati, vor putea fi atacate doar dupa moartea tatalui.
5. Doar daca incalca rezerva succesorala, veti putea ataca eventuale DONATII si LEGATE, deci nu contracte de vanzare cu clauza de uzufruct.
6. Intrebare de care depinde maxim speta dumneavoastra : cumparatorul este ruda cu vanzatorul in linie directa, adica ii este nepot de fiu ?
Inteleg ca va este dumneavoastra nepot...de frate? Adica...este nepot de fiu si pt el? Pentru ca daca raspunsul este da, va bucurati de dispozitiile art. 845. C civ. "Valoarea bunurilor înstrãinate unui succesibil în linie dreaptã, cu sarcina
unei rendite viagere sau cu rezervã de uzufruct va fi socotitã în portiunea disponibilã si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptã care a consimtit la aceste înstrãinãri." Mai pe romaneste, se prezuma donatie si se raporteaza la decesul instrainatorului. Adica se intoarce valoarea bunul de unde a plecat si vor beneficia toti mostentorii : sotia + copii. Nepotul, sa fie sanatos.
Asta se va face in instanta. Momentan, mama nu este pe drumuri. Tatal are drept de uzufruct viager ! Pai atunci are dreptul sa stea acolo cu tot neamul daca vrea :D
La moartea lui, atacati actul, solicitati in instanta raportul donatiei si toata lumea e fericita, mai putin nepotul.

Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu uzufruct viager teslovan florentina teslovan florentina buna ziua.Am o problema si nu stiu cum e mai bine de facut.Tatal meu (are73 ani)a facut un contract de vc cu uzufruct viager in 2005 pentru toata averea lui :o ... (vezi toată discuția)
Anulare act vc cu uzufruct viager teslovan florentina teslovan florentina buna ziua. va rog sa ma ajutati in marea mea problema.in aprilie anul acesta am mai prezentat problema mea care este destul de grava.Tatal meu a incheiat in ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)