Buna seara! Am intrat intr-o incurcatura si am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. Lucrurile stau in felul urmator: Zile trecute am gasit un anunt in ziar pentru inchirierea unui apartament. Mi-a placut, am sunat, am luat legatura cu Agentia, am vazut apartamentul, ne-am inteles cu proprietarul, am facut contractul la Agentie, am platit 2 luni avans si comisionul aferent, insa n-am vazut contractul apartamentului. De la inceput am stiut ca apartamentul apartine fiicei proprietarului, si ni s-a promis ca vom vedea alaturi de Contractul de Proprietate si o procura prin care tatal proprietarei de drept este imputernicit pentru aceasta fapta. Existenta contractului si a procurei ne-a fost garantata de Dl de la Agentie (a afirmat ca el personal a vazut aceste documente, si n-avem de ce sa ne indoim). Dupa ce am primit cheia de la Proprietar, si dupa ce am stabilit ca ne vom muta oficial in 1 iunie (data contractului e 19 mai) am tot cerut sa vedem actele, dar tot suntem amanati, iar despre Procura ne-a spus "n-am Dom'le nici o procura... ce procura". Vrem sa reziliem contractul (mentionez ca nu am stat in apartament - doar l-am vizitat si am facut ceva curatenie) pentru ca dubiile privind acuratetea celor spuse sunt mari. Vrem insa sa ne recuperam suma integral (500 euro - 400 Proprietar si 100 la Agentie). Cum putem proceda? Este vreo Lege care sa sustina aceasta fapta?
Va multumesc anticipat
Eventual pe dvs va interesa titlul de propritate,CF ,nu contractul
Daca documentul incheiat prin unitatea de intermediere,respecta dispozitiile in vigoare,va revine dreptul sa beneficiati de suma avansata si perioada acoperita,in care eventual sa analizati clauzle contractuale referitoare la conditiile de reziliere
Problema noastra este cum ne putem muta intr-un apartament despre care nu am vazut nici un act de proprietate, si nu stim daca intradevar apartine fiicei respectivului sau macar daca dna x pe care o vehiculeaza este macar fiica dumnealui.
Faptul ca ne tot duce cu vorba sa ne arate macar titlul de proprietate al fiicei ni se pare dubios. Adica ne tot plimba pina ne mutam acolo, ca sa ne puna in fata faptului implinit. Atat timp cat noi i-am dat banii in mana ma astept ca si el sa ne faca dovada de proprietar/imputernicit(ca are dreptul sa inchirieze imobilul respectiv)
. Ce valoare poate avea actul facut la agentia imobiliara daca peste o luna vine cineva cu actele pe apartament si ne da afara?
Actele intocmite prin agentie atesta caracterul dvs de buna credinta si reprezinta dovada ca ati inteles sa intreprindeti inchirierea ,cu respectarea conditiilor impuse de prezumtivul proprietar,prin intermediar
Pe de alta aparte ,parte din culpa va apartine ,in sensul ca ,la vizionarea spatiului cu destinatia de locuit,care va suscita interesul pentru inchiriere, aveti obligatia sa va informati temeinic si sa solicitati prezentarea documentelor care atesta calitatea de proprietar asupra respectivului spatiu
Puteti obtine informatii generale ,inclusiv de la nivelul asociatiei de proprietari
Multumesc frumos pentru mesajele si sfaturile date.
Eu insa sunt hotarata sa reziliez contractul si sa-mi recuperez banii. Pentru aceasta decizie pot invoca urmatoarele motive: 1-faptul ca Dl de la Agentie a mintit referitor la actele de Proprietate si Procura ( dansul a afirmat ca a vazut personal aceste acte odata cu preluarea anuntului Proprietarului, pe cand acesta din urma a spus ca pana la semnarea contractului reprezentantii Agentiei nu au vazut nici macar cartea de identitate); 2. Proprietarul REFUZA sa ne arate documentele justificative conform carora sa ne putem lamuri ca spatiul in care stam este in custodia acestuia in mod legal ( Actul de Proprietate al apartamentului, un act de identitate al fiicei prin care sa deducem (macar) ca dansul este tatal, precum si Procura care NU EXISTA)
Perioada pe care noi dorim sa stam este lunga (cel putin 2 ani), si de aceea nu pot accepta sa stau in dubii. Agentia a mai mintit si prin anuntul dat ( a dat informatii false referitoare la spatiul locativ - a declarat ca are termopan, usa din metal, televizor - lucruri inexistente la fata locului), dar am pus acest fapt pe seama neatentiei si confundarii spatiilor locative pe care le aveau la inchiriere.
Practic, din punct de vedere juridic, atat Agentia cat si Proprietarul au folosit abuzul de incredere, care din cate stiu se pedepseste cf Art 13 Cod Penal, insa nu stiu cum sa-l utilizez in cazul de fata. De asemenea mai exista si Ordonanta nr. 174/2008 cu referire la drepturile consumatorului; vreau sa pun accentul pe faptul ca Agentia mi-a ascuns cu buna stiinta anumite delatii pe care cu siguranta daca le-as fi stiut, nu as fi inchiat contractul. Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu indrumari juridice catre Legi sau alte articole pe care le pot invoca. Nesimtirea Agentiei precum si "miserupismul" Proprietarului sunt factori peste care nu pot trece, avand in vedere ca e vorba de un spatiu locativ si nu de o pereche de pantofi.
Multumesc anticipat! Tocmai am aflat ca e vorba de INSELACIUNE IN CONVENTIE, cf. Art. 215 alin. 3 Cod Penal. A aplicat cineva pe acest articol? Ma poate cineva indruma cum sa abordez problema?
Contract inchiriere
elkoep
Locuiesc in chirie si posed contract de inchiriere inregistrat la Finante. Proprietarul nu mi-a facut punerea in posesie, cf NCC/2011 si nu imi permite accesul ... (vezi toată discuția)