In caz de faliment personal, bunurile debitorului vor fi lichidate in vederea acoperirii datoriilor sale. Debitorul care cu buna credinta a cerut sau a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat, in conditiile legi, beneficiul scuzabilitatii.
Citez di proiect:
"Procedura insolventei prevazuta de prezenta lege se deschide, dupa caz :
a) la cererea debitorului care, odata cu cererea, recunoaste cu buna credinta ca se afla in stare de insolventa;
b) la cererea creditorului care detine o creanta certa, lichida si exigibila contra debitorului si care probeaza cu inscrisuri : (i) ca debitorul se afla in stare de insolventa; (ii) ca, intr-o perioada de maxim 30 de zile de la data exigibilitatii creantei a incercat cu buna credinta reglementarea amiabila sau executarea silita de debitorului, iar aceste demersuri au rama sfara rezultat.
(2) Prin hotarirea de deschidere a procedurii prevazuta de prezenta lege, instanta va stabili si data aparitiei starii de insolventa. Daca nu exista inscrisuri care sa probeze data aparitiei starii de insolventa sau daca aceasta data nu este notoriu cunoscuta, se prezuma ca starea de insolventa a debitorului a s-a instalat odata cu inregistrarea cererii debitorului sau odata cu momentul scadentei creantei indicata in cererea creditorului de deschidere a procedurii prevazute de prezenta lege. Modificarea datei aparitiei starii de insolventa va putea fi dispusa de instanta doar pentru motive temeinice, care vor putea fi dovedite cu orice mijloc de proba admis de legea civila.
Art. 5. (1) Cererea debitorului, insotita de recunoasterea starii de insolventa, va fi solutionata de urgenta, in termen de 5 zile de la inregistrare, in camera de consiliu, cu ascultarea debitorului si a eventualilor creditori intervenienti. Cererea se poate solutiona si fara citarea partilor, daca nici o interventie din partea creditorilor nu este inregistrata in termen de 3 zile de la data inregistrarii cererii debitorului. Daca se dispune citarea, se aplica dispozitiile din Codul de procedura civila relative la pricinile urgente si la citarea prin agent procedural, termenul de citare fiind prescurtat la 48 de ore. Instanta va putea acorda, pentru modificarea cererii sau pentru motivarea interventiei, un termen de maxim 48 de ore."
Multumesc pentru atentia acordata intrebari mele si bineinteles pentru raspunsul primit,am inteles ca a-ti mentionat parti din proiect,sa inteleg ca nu este inca promulgat,erau voci care spuneau ca la data de 24.03. in mod tacit a fost votat acest proiect in senat. cu respect catalin