avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon de familie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon de familie sau nu?

Un cuplu necasatorit face un copil. Cuplul nu locuieste impreuna, iar copilul sta cu mama lui. La un moment dat, mama pleaca de acasa si revine dupa aproximativ 2 saptamani. In acest timp, familia o da disparuta pe mama copilului la politie. Aceasta mama poate fi invinuita de abandon de familie sau altceva? Daca da, unde se face reclamatia, la ce institutie?
Cel mai recent răspuns: c_mircea , utilizator 18:13, 24 Mai 2010
Abandonul de familie este o infractiune prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
•parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
•neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
•neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Depuneti o plangere penala prealabila la Politie sau Parchet.
daca dvs considerati ca acest copil a fost abandonat adica a fost parasit, lasat fara sprijin , expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale, puteti face plangere la politie in temeiul art 305 cod penal.
daca dvs considerati ca si-a neglijat grav copilul, puteti sesiza autoritatea tutelera
Am prins ideea. Multumesc.
Nu prea doresc sa depun plangere, fiindca sper din toata inima ca mama se va indrepta. Daca se va mai intampla pe viitor ceva asemanator, voi face plangere.
Acum mai am o intrebare: dupa cat timp se prescrie fapta descrisa mai sus? Exista un termen limita in care pot face plangerea, sau se poate face dupa cateva luni sau un an?
Plangerea o puteti face in 60 de zile de la aflare faptei…
Dar…
Banuiesc ca acel copil nu a ramas singur in casa timp de doua saptamani – mama lasandu-l, probabil, cu bunicii, sau alte rude… Apoi, conteaza mult daca e bebelus si ar fi trebuit alaptat… Se va lua in calcul varsta copilului si in sensul ca de este abia nascut e posibil ca mama sa fi suferit o depresie (cauzele pot fi multiple).
A fost data disparuta… dar a revenit din proprie initiativa…
Nu cred ca se va incepe urmarirea penala pentru abandon… Iar daca o reclamati pentru neglijenta si sesizati pe cei de la autoritatea tutelara se va face o cercetare in acest sens…

Urmariti decaderea ei din drepturile parintesti sau incredintarea minorului catre tata? Nu cred ca veti reusi numai in baza acestei “plecari timp de doua saptamani” daca mama va declara ca vrea sa aiba grija de copil si va dovedi ca poate avea grija de acesta.

Daca repeta “plecarea” si va hotarati sa faceti plangere veti putea sustine ca nu e la prima “abatere” de acest gen, ceea ce dovedeste “un obicei”… Sunt, insa, multe aspecte de luat in seama pentru a se incepe urmarirea penala…
trope_doi a scris:

Plangerea o puteti face in 60 de zile de la aflare faptei…

Sa inteleg ca daca au trecut 60 de zile nu mai pot face plangere?
Momentan nu au trecut 60 de zile. Eu nu prea doresc sa fac plangere momentan, si as fi vrut sa astept 2-3 luni, ca sa vad cum evolueaza comportamentul mamei. Iar daca evolueaza spre rau, as fi dorit sa depun plangere. Dar daca 60 de zile e termenul maxim, ar trebui sa ma grabesc cu plangerea.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
c_mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon de familie???? JulieC JulieC Faptul ca un tata si-a alungat propriul copil din casa impreuna cu mama, si nu contribuie financiar la cresterea copilului se poate numi abandon de familie? ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare beagr beagr in iulie s-a definitivat procesul prin care tatal copilului e obligat sa plateasca 300 ron,dar acesta refuza.la servici nu avrut sa dea acord,ca firma sa traga ... (vezi toată discuția)