avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... investire cu formula executorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

investire cu formula executorie


Buna ziua!

Sentinta civila a Judecatoriei din 2003 devenita definitiva si irevocabila prin Deciziile civile ale Tribunalului respectiv a Curtii de apel(ambele in 2005) nu a fost investita tot in 2005 cu formula executorie de catre Judecatorie pe motiv ca dispozitivul sentintei civile nu cuprinde obligatii susceptibile de executare silita.. Este vorba despre retrocedarea/punerea in posesie a unui teren arabil de 40 ha. din raza unei comune.S-a incercat la vremea respectiva fara titlu executoriu dar primarul a refuzat pe motiv ca nu ar mai fi pamant desi exista posibilitatea indeplinirii sentintei.
Intrebari:
1.Este posibil ca acesta sa fie motivul refuzului de investire a sentintel cu formula executorie?
2.Este posibil ca aceasta sentinta civila sa se prescris cf.decret 167?Din art.22 eu inteleg ca dispozitiilor acestui decret nu se aplica la dreptul de proprietate
3,In caz ca s-a prescris ce alta cale de urmat ar fi pt.dobandire acestui teren arabil pt.care exista acte de proprietate originale din 1943?
4.Ce pasi ar mai fi pentru a face posibila punerea in posesie avand aceasta sentinta civila definitiva si irevocabila?

Va multumesc anticipat pt.raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 10:34, 24 Mai 2010
Depinde cum este intocmita sentinta si pe cine/ce obliga sa faca.S-a cerut investirea si a fost refuzata de instanta?Care a fost motivul?Sentinta definitiva si irevocabila nu se prescrie.
Decretul nr.167/1958 se refera la :Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
Investirea a fost ceruta si refuzata de instanta pe motiv ca dispozitivul sentintei nu cuprinde obligatii susceptibile de executare silita.Deci trebuie sa inteleg ca aceasta sentinta nu se poate prescrie-nu se incadreaza in Decretul nr.167/1958?
Avand in vedere ca nu se poate rezolva nimic cu autoritatile ar fi indicata depunerea acestor documente la Strasbourg - CEDO?De unde pot lua informatii privind procedura?
Ar mai fi si obligatia de a face.Sa asteptam parerea avocatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate & prescriere? maxxwollf maxxwollf o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cu titlu executoriu are cumva termen de punere in aplicatie sau se poate prescrie ? (vezi toată discuția)
Sulta ContSters58959 ContSters58959 dupa cat timp se prescrie sulta ,am de plata o sulta din 1990 ,mai sunt obligat sa o achit daca pina in prezent nu a solicitat-o . multumesc (vezi toată discuția)
Nulitatea absoluta art. 2 decretul nr. 167 / 1958 kristi12 kristi12 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca Decretul nr. 167 / 1958 art. 2 mai este in vigoare in urma modificarilor conform Noului Cod Civil. In Noul Cod Civil ... (vezi toată discuția)