avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita imobil
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita imobil

Buna ziua!Am sa expun cat mai pe scurt posibil situata in care ma aflu in speranta gasirii unor raspunsuri.In decembrie 2007 am incheiat un antecontract pt cumpararea unui imobil achitand si un avans.Ulterior(o luna dupa,cat era prevazut in antecontract) imobilul nu a mai putut fi cumparat pentru ca proprietarul nu il detinea cu titlu de proprietate ci cu proces verbal de punere in posesie,iar fratii au avut pretentii si ei la o parte din bani!In urma procesului proprietarului cu fratii,imobilul ii revine cu titlu prin hotarare judecatoreasca definitiva.Numai ca asta s-a intamplat abia in 2009.Eu l-am anuntat inca din 2008 ca nu-l mai astept,sa-mi dea avansul inapoi iar el sa-si solutioneze problema.A refuzat, s-a ajuns la proces,l-am castigat,iar in februarie 2009 am mers la executor.In martie:stunned: 2010 executorul se deplaseaza la fata locului,incheie un proces verbal si ia o declaratie a proprietarului cum ca i s-a adus la cunostinta situatia in care se afla.In aprilie 2010 proprietarul este somat la plata sumei(inscrisa cf) in caz contrar imobilul fiind scos la licitatie.Actiunile executorului au demarat numai dupa ce am pus problema mai"hotarat"X-( in biroul acestuia(la un an, repet, de la data primei prezentari la acesta):-/ Intebari:ce ar trebui sa stiu?Ce ar trebui sa faca in mod normal executorul acum?Mentionez ca nu ma aflu in tara si am imputernicit pe cineva prin procura judiciara sa urmareasca evolutia cazului.Am copie la dosarul de execuie acesta continand un proces verbal,o declaratie a proprietarului si o somatie de plata pe care dealtfel le-am amintit mai sus.E normal ca dosarul sa fie asa "subtire" si sa dureze un an pana sa se intreprinda ceva?
Cel mai recent răspuns: ContSters135221 , utilizator 22:13, 30 Mai 2010
Nu numai ca nu este normal, nu este nici procedural. Executarea silita este o faza a procesului civil care impune o anume celeritate. Ar trebui sa va informati cu privire la ultimele acte de executare efectuate in dosarul dvs si, daca vedeti ca lucrurile sunt asa cum le-ati lasat sa apelati la alt executor. Aveti grija ca, lasand lucrurile asa, executarea se poate perima si dvs ramaneti cu creanta nerecuperata.

Ultimul act de executare la ce data a fost emis de catre executor?
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
ContSters135221, utilizator
Ultimele acte de executare in dosar astea sant!Singura executie care trebuie facuta e cea a imobilului,in urma careia sa se recupereze de la debitor avansul si cheltuielile de judecata conform hotararii judecatoresti care mi-a dat castig de cauza.Despre celeritate stiu, nu stiu exact cat timp am la dispozitie pentru a evita perimarea executiei si in ce conditii ea poate avea loc..initial am inteles ca doar daca nu te prezinti la executor pentru punerea in practica a sentintei judecatoresti poate interveni.Ma insel?Plus ca in oras sant doar doi executori si am inteles ca si al doilea are acelasi "stil".Multumesc de raspuns!
Articolul 389 din Codul de procedura civila prevede ca: "Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desfiinţarea ei."
Acest text ar putea sa fie speculat de catre debitor in favoarea sa.
Acum, art. 373.1 din Cproc civ prevede ca: "În tot cursul executării, executorul judecătoresc este obligat să aibă rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, cu respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor şi ale altor persoane interesate." Este o dispozitie legala care dvs va profita si, la un moment dat, poate ca veti avea nevoie sa o invocati.
Opinia noastra este ca ar trebui vazut dosarul de executare de un avocat care sa va si reprezinte interesele in faza de executare, mai ales ca spuneti ca in oras sunt doar doi executori ce abordeaza aceeasi atitudine. Toata procedura trebuie urmarita de un specialist.
Din cele mentionate de dvs si din cunostintele mele in materia executarii silite, actele de executare intocmite de executorul judecatoresc, reprezinta cam ceea ce ar fi trebuit sa faca intr-un asemenea dosar de executare.
Cel mai probabil, ultimul act de executare il reprezinta procesul verbal de situatie, respectiv acel act prin care executorul judecatoresc descrie imobilul.
In opinia mea, cel care va reprezinta interesele nu s-a interesat prea mult de dosarul de executare.
In mod normal, daca nu ma insel, la acest moment trebuie facuta o cerere catre executor prin care sa solicitati efectuarea unei expertize tehnice judciare prin care sa se stabileasca valoarea de piata a imobilului proprietatea debitorului dvs, in vederea vanzarii la licitatie publica.
Fara o asemenea cerere, executorul judecatoresc nu poate proceda, din proprie initiativa, la intocmirea si afisarea publicatiilor de vanzare.
Daca dosarul de executare se afla in Bucuresti sau in imprejurimi, va pot acorda un ajutor in identificarea problemelor din dosarul de executare.
Av Mihai Vaduva
Intr-adevar exista un proces verbal de situatie in care executorul descrie imobilul si intr-adevar nu s-a interesat prea mult de dosar(asta ca sa-i acord circumstante atenuante si sa nu zic, ca a fost poate si "stimulat" cumva in acest sens de catre debitor.De cererea de care amintiti nu a pomenit niciodata,ba mai mult prin telefon mi-a zis ca a fost facuta o expertiza(platita din banii lui) si aceasta a fost contestata de debitor datorita subevaluarii imobilului si ca se va face o noua expertiza la care va avea mai mult de pierdut datorita caderii pietei imobiliare.
Toate acestea insa nu sant sustinute de niciun fel de act de la dosar,ramanand la stadiul de "vorba lunga".
Nu sant dinj Bucuresti, sant din Neamt si nici in tara nu sant in prezent.Deci daca ar fi de facut o cerere imputernicitul prin procura de catre mine o poate face fara probleme,nu?
Cu stima,Valentin Panaite

Alte discuții în legătură

Explicatie conditii perimare wiki38 wiki38 In urma sentintei definite din 03.03.3008,o persoana fizica a fost obligata sa restitue creditorului(o societate comerciala) o suma de bani in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Perimare executare? doina_dana doina_dana Buna ziua, Acum 6 luni,pe 2-3 iunie am primit acasa vizita unui executor judecatoresc care a intocmit un proces-verbal deoarece incepuse sa faca actele pt ... (vezi toată discuția)
Perimare lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. Executorul judecatoresc, la cererea creditorului, a constatat prin proces verbal perimarea executarii silite. Avand in vedere ca, pe parcursul ... (vezi toată discuția)