avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Cate zile de concediu sau zile libere poate obtine un sofer care lucreaza in transportul " Intracomunitar"?Se lucreaza 6 saptamani cu 2 saptamani de repaus in Romania.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 22 Iunie 2023
Co este prevazut in CM.
Concediul de odihnă şi alte concedii ale salariatilor
Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariatilor. Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntări saulimitări.
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte prin contractul colectiv de muncă, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.


Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
În cazul în care acesta ar prejudicia interesul public sau ar compromite desfăşurarea normală a activitătii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile, stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. În acest caz, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. În acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiei stabilită cu titlu de spor pentru munca suplimentară stipulată la art.120 alin.(2) din Codul Muncii (spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază).
În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru salvarea persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau înlăturarea efectelor acestor accidente, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar executării acestor lucrări. Salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art.120 alin.(2) din Codul Muncii.

Sărbătorile legale
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- -24 ianuarie
- prima şi a doua zi de Paşte;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- Prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele apartinând acestora.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe adecvate pentru
unitătile sanitare şi cele de alimentatie publică, în scopul asigurării asistentei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populatiei cu produse alimentare de strictă necesitate.
Prevederile referitoare la zilele de sărbătoare legale nu se aplică în
locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de productie sau specificului activitătii.
Pentru toate situatiile stipulate mai sus, salariatilor li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariatii beneficiază de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
Va rog sa dati un raspuns mai exact in ceea ce priveste activitatea conducatorilor auto de camion cu munca inegala si durata de detasare mai lunga. Sunt cond. auto la o firma de transport romaneasca, pe camion de mare tonaj si lucrez in regim de detasare externa cu un program de activitate de 6 saptamani afara si 2 saptamani acasa. Fiind o munca inegala ca ore prestate fata de cele mentionate in contract 8/zi, 40/saptamana, activitatea soferilor fiind reglemantata ca activitate conform reg.561/2006, intre 13-15 ore/zi, eu consider ca la revenirea dupa un sejur de 6 saptamani afara, cele 2 saptamani (10 zile lucratoare), trebuie sa fie considerate recuperare cu zile libere platite, constuite din orele suplimentare muncite plus weekendurile(5 la numar) petrecute la camion, chiar daca se efectueaza pauza normala de 45h sau redusa de minim 24h, soferul nefiind acasa. Va rog sa-mi spuneti punctul dvs dpdv legal cum e cu aceasta recuperare si daca concediul de odihna trebuie acordat de catre angajator, in mod firesc si perfect legal, concediul fiind un drept necesionabil, nu se poate renunta sau limita, separat de acea perioada de recuperare de 2 saptamani. Sunt societati de transport in Romania (Ex; Vos Logistic Cluj), care acorda in mod legal si firesc, concediul de odihna soferilor de camion, in plus fata de perioadele de recuperare de 2 saptamani dupa un sejur de munca petrecut ca detasare externa.
Va multumesc mult!




Legislatia muncii nu prevede sejur de recuperare..munca suplimentare se compenseaza cu ore libere platite.

Câte ore lucrati exact pe fiecare zi în cele 6 săptămâni?

40 x 6 = 240 ore constituie timpul normal de munca..ce depășește înseamnă munca suplimentara.
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua!
Nu am spus "sejur de recuperare".
După un "sejur de muncă de 6 săptămâni pe extern"....ar urma 2 săptămâni de recuperare cu zile libere plătite.
Nu mi-ați răspuns concret la două chestiuni: pauzele din sâmbetele și duminicile petrecute la camion și nu acasă cum recuperez? Și dacă concediul de odihnă se acordă în plus la cele 2 săptămâni de recuperare.
Mulțumesc!
Sâmbăta și duminica daca nu lucrati, nu aveți ce sa recuperați..

Concediul de odihna nu este influențat de situația menționată de dvs. Câte zile de concediu de odihna aveți stipulate în c.i.m. atâtea veti efectua .

Muncă suplimentara efectuata nu impune și un număr de zile de concediu în plus .
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, cum trebuie platit corect un angajat sofer de camion,curse ... Rayonsil Rayonsil Buna seara, Cum trebuie platit corect un angajat sofer de camion,curse internationale.Normal are salar+diurna.Uneori lucreaza 40re/zi,alta data 12ore/zi si ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna si orele suplimentare? eleee eleee As dori sa stiu daca acestea se platesc la fel si daca nu cu cat se platesc fiecare?Mi-a incetat contractul de munca deoarece sa inchis spatiul unde lucram.Se ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in timpul de repaus saptamanal olf olf Buna ziua, Va rog sami spuneti cum trebuie retribuite orele suplimentare lucrate in zilele normale de lucru , adica peste cele 8 ore/zi , 5 zile/ saptamana, ... (vezi toată discuția)