Sotii dobandesc un apartament prin vanzarea de catre parintii unuia dintre ei. Contractul prevede o clauza de intretinere si ajutor din partea cumparatorilor fata de vanzatori. Timp de doi ani unul dintre soti s-a achitat excelent de aceste obligatii, apoi a incetat brusc orice forma de colaborare si ajutor datorat vanzatorilor, pe fondul unor probleme de orgoliu personal. Valoarea de cumparare a apartamentului a fost de 45 mii euro la vremea respectiva.
Intrebari:
1. Care este formula legala prin care vanzatorii pot cere eliminarea de la dreptul de proprietate a sotulului care a refuzat sa mai ajute, conform contractului;
2. Care este valoarea taxelor judiciare ce trebuie achitate?
3. Cum se procedeaza in cazul in care unul dintre parintii vanzatori este netransportabil, fiind imbilizat la pat?
tinind cont ca este un contract cu clauza de intretinere, neexecutarea clauzei conduce la rezilierea contractului incheiat. daca unul din vinzatori este netransportabil exista posibilitatea de reprezentare de catre celalalt co vinzator sau posibilitatea unui mandat de reprezentare dat unui avocat. dupa constatarea rezilierii contractului de vinzare cumparare cu clauza de intretinere vinzatorii pot incheia un contract de donatie cu acel cumparator de buna credinta, cel care si-a executat obligatia asumata prin contractul incheiat initial. taxele de timbru, la un calcul rapid, fara a fi exacte sint in jur de 7.000 lei.
Fiind vorba despre o obligatie de intretinere asumata in solidar de catre debitori, creditorii nu pot solicita desfiintarea contractului in situatia in care intretinerea este acordata doar de unul dintre debitori.
Contractul poate fi desfiintat numai in situatia in care niciunul dintre debitori nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract. ;)
Unele lamuriri
andonie maria
parintii mei nu au avut acte pe casa si terenul unde locuiesc,eu si sotul meu i-am ajutat sa dobandeasca acele acte,dupa care ei ne-au propus ca ne v-a trece ... (vezi toată discuția)