s-a incheiat un contract vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie.
cumparatorii nu si respecta obligatia de intrtinere asumata prin contract.
ce se poate face in acest caz??? care sunt pasii ce trebuie urmati???
va multumesc!!!!!
Daca doriti rezilierea, atunci cereti rezilierea. Daca doriti respectarea contractului, puteti incepe cu o notificare care sa-i atentioneze pe cumparatori de consecintele incalcarii contractului.
Si mai conteaza foarte mult si ce scrie in contract, exista - nu doar cazuri singulare - cand socoteala de acasa nu a fost aceeasi cu cea de la notar, pentru ca, pana la urma, cine plateste dicteaza. Ati verificat sa nu fie o simpla vanzare cu clauza de habitatie viagera pentru vanzator si fara urma de obligatie de intretinere?
habitatie, in fapt, reprezinta un drept de uz pe durata vietii creditorului acestui drept. nerespectarea acestui drept da dreptul creditorului, fie la o actiune numita confesorie pt apararea dreptului de uz( dezmembramintele dr. de proprietate), fie la o actiune nascuta din contractul prin care s-a nascut acest drept
Draga user,
Ori este vânzare, ori este contract de întreţinere...Cele două nu se pot confunda. Astfel, trebuie citit cu atenţie toate clauzele contractului pentru că:
- dacă este un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager în favoarea vânzătorului, cumpărătorul nu are obligaţia întreţinerii vânzătorului deoarece transmiterea dreptului de proprietate s-a făcut în schimbul unui preţ plătit de cumpărător, preţ pentru care taxele notariale au fost diminuate cu 20% pentru reţinerea uzufructului viager;
- dacă este un contract de întreţinere cu clauză de uzufruct viager, întreţinătorul are obligaţia de a presta efectiv întreţinere în natură, nu în bani, zilnică întreţinutului transmiţător al bunului imobil. Numai în acest caz, când în contractul de întreţinere s-au stipulat concret care sunt obligaţiile întreţinătorului, în caz de nerespectare a obligaţiei, întreţinutul poate introduce o acţiune prin care să solicite instanţei obligarea întreţinătorului la prestarea întreţinerii aşa cum şi-a asumat obligaţia, sau o acţiune de reziliere a contractului de întreţinere pentru neprestarea acesteia, situaţie în care bunul imobil va trece din nou în patrimoniul întreţinutului iar întreţinătorul nu va mai primi nimic din ceea ce a prestat întreţinutului.
Aşa se întâmplă când iluştrii noştri notari fac din contracte struţo-cămile, părţile neştiind exact ce au semnat : vânzare sau întreţinere, singura care poate stabili natura şi obiectul contractului este doar instanţa în caz de litigiu între părţi.
Vă recomand să citiţi cu atenţie toate clauzele contractului şi dacă aveţi nelămuriri, mergeţi cu contractul să consultaţi un avocat. :D
Unele lamuriri
andonie maria
parintii mei nu au avut acte pe casa si terenul unde locuiesc,eu si sotul meu i-am ajutat sa dobandeasca acele acte,dupa care ei ne-au propus ca ne v-a trece ... (vezi toată discuția)