Buna ziua!
As dori sa stiu cum pot fi recuperate cheltuielile de judecate castigate in urma finalizarii unui proces de paternitate. De asemenea as vrea sa stiu cum se poate recupera restanta pentru plata pensiei alimentare ( instanta de judecata a stabilit dreptul minorului de a primi pensia alimentara incepand cu august 2009). Mentionez ca pensia a fost stabilita la 150 lei, corespunzatoare salariului minim pe economie ( cota procentuala din acesta). Ce risca tatal copilului daca nu plateste pensia?....Cum il pot obliga sa plateasca? atat pensia cat si cheltuielile de judecata?...mai ales ca a spus ca nu i se poate intampla nimic...si nu va plati.....Va multumesc anticipat pentru raspunsurile primite. Anaisee
In primul rand puteti apela la un executor judecatoresc pentru a va recupera cheltuielile efectuate cu procesul precum si pensia de intretinere. Totodata, in baza art. 305 alin.1 lit.c Cod Penal, in cazul neplatii pensiei de intretinere pe o durata de 2 luni puteti formula o plangere penala impotriva tatalui copilului pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie
Revenire.....Mentionez ca tatal minorului a declarat ca nu are venituri ( desi are o societate comerciala pe care are grija sa nu apara profit, are 3 telefoane mobile care apar ca fiind paltite si inregistrate pe firma, cu facturi de milioane pe firma etc. Probabil cazul tipic de eschivare Vroiam sa stiu ce se poate intampla daca ii fac plangere penala, pentru ca asta va fi probabil solutia ........
In primul rand va trebui sa legalizati si sa investiti cu formula executorie hotararea prin care aveti de recuperat cheltuielile de judecata si pensia de intretinere si dupa aceea va adresati unui executor judecatoresc.Variantele de executare silita sunt poprire pe salariu (dar inteleg ca tatal minorului nu are servici cu carte de munca -deci aceasta varianta cade), executare silita imobiliara dar de aceasta puteti uza numai in masura in care debitorul are un imobil in proprietate, mai exista varianta executarii mobiliare in care de asemenea debitorul trebuie sa detina bunuri mobile in proprietate si varianta popririi pe conturi in situatia in care debitorul are vreun cont bancar cu lichiditati.
Mai exista si varianta penala, respectiv a plangerii penale impotriva acestuia pentru abandon de familie pentru neplata cu rea-credinta timp de 2 luni a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Din pacate greu sau imposibil daca el nu are conturi pe numele lui sau bunuri mobile/imobile.
Nu stiu ce fel de parinti sunt cei care nu achita cu buna stiinta suma de bani necesara cresterii minorului rezultat din relatie si recunoscut.
Faptul ca are societate, cu telefoane si facturi mari la acestea achitate la zi nu conteaza. In cazul unei plingeri penale va trebui sa dovediti faptul ca desi are venituri din asocierea respectiva cu rea credinta nu achita suma stabilita de instanta.
Pensia alimentara
irina-ana
Buna ziua! In urma divortului s-a stabilit o pensie alimentara de 150 de lei numai ca acesti bani fostul sot nu ii pune lunar ci o data la 2-3 luni si atunci ... (vezi toată discuția)