avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru, rezolutiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru, rezolutiune

Buna ziua! Dupa cum se stie actiunile care au ca obiect rezolutiunea unui act juridic civil sunt evaluabile in bani si se taxeaza potrivit art 2 din L146/1997

Atunci cand prin actiunea in rezolutiune a antecontractului de vanzare-cumparare se solicita restituirea avansului achitat: respectiva actiune se taxeaza la valoarea cuantumului total al antecontractului a carui rezolutiune se cere sau la valoarea pretentiei solicitate (adica valoarea avansului)????

Instantele s-au pronuntat in mod diferit.

Care este parerea dumneavoastra??

Va multumesc!!!

O zi buna!!
Cel mai recent răspuns: geo26 , utilizator 20:48, 5 Iunie 2010
Consider ca taxa de timbru se va calcula la valoarea pretentiilor dvs, respectiv la valoarea sumei achitate cu titlu de avans, suma pe care dvs o solicitati de la parat, iar nu la valoarea intregului act juridic.
Banuiesc ca este vorba de un antecontract de vanzare cumparare neexecutat dupa expirarea termenului specificat in respectivul inscris.
se taxeaza la valoarea cuantumului pretentilor. si daca instantele s-au pronunta diferit inseamna ca au fost capete de cereri diferite, pe langa cea de rezoltutiune a antecontractului de v-c.
Nu au fost capete diferite.....De aceea situatia nu este reglementata cum trebuie....
De exemplu: ce se intampla in situatia cand reclamantul solicita doar rezolutiunea antecontractului de vanzare cumparare fara a solicita si repunerea partilor in situatia anterioara? Doar un singur capat de cerere.

Avand in vedere ca actiunile in rezolutiune sunt evaluabile in bani, cum se va face taxarea? Nu la valoarea obiectului rezolutiunii( in speta valoarea Antecontractului)???
daca solicitati rezolutiunea antecontractului veti taxa la valoarea acestuia, restituirea avansului trebuie sa fie capat de cerer separat. ea este subsecventa, dar nu si subanteleasa.
efectul rezolutiunii asta este: repunerea partilor in situatia anterioara.

Alte discuții în legătură

Capete cerere si competenta instanta la actiune in rezolutiune dorincornea dorincornea Vreau sa depun o actiune in rezolutiune pentru a se constata rezolutiunea unui antecontract de vanzare-cumparare a unui teren. Eu sunt cumparatorul iar ... (vezi toată discuția)
Stabilirea taxei de timbru in speta raspunderea civila delictuala eusaisapte eusaisapte Am formulat o actiune in raspundera civila delictuala prin care am cerut instantei sa oblige un functionar sa achite debitul pe care l-a falsificat pe numele ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa mai platesc o alta suma? dmdc dmdc Am facut o cerere de chemare in judecata pentru rezolutiunea unui contract de vanzare -cumparare a unui imobil.Am primit o citatie unde sunt anuntata ... (vezi toată discuția)