avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Capete cerere si competenta instanta la actiune in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Capete cerere si competenta instanta la actiune in rezolutiune

Vreau sa depun o actiune in rezolutiune pentru a se constata rezolutiunea unui antecontract de vanzare-cumparare a unui teren. Eu sunt cumparatorul iar vanzatorii nu si-au indeplinit obligatiile asumate prin antecontractul respectiv si nici nu mi-au returnat avansul.

Am angajat un avocat care a pregatit cererea de chemare in judecata in care se solicita urmatoarele:


1. Constatarea intervenirii rezolutiunii de drept a antecontractului de vanzare-cumparare incheiat intre parti.

2. Obligarea paratilor la plata catre reclamant a sumei de 220.000 lei cu titlu de restituire a avansului achitat de reclamant si daune-interese conform antecontractului.

3. Obligarea paratilor la suportarea cheltuielilor de judecata.


Avansul platit de mine a fost de 110.000 lei si valoarea daunelor interese prevazute in antecontract este egala cu avansul. Valoarea totala a terenului era 440.000.

As vrea sa va cer sfatul in urmatoarele probleme:

1. Este formulat corect al doilea capat de cerere prin care se solicita obligarea paratilor la plata avansului + daune-interese in aceeasi cerere? Daca nu voi reusi sa dovedesc culpa vanzatorilor si instanta decide ca nu este culpa niciuneia dintre parti (practic nici a mea), cu aceasta formulare risc sa fie respinsa cererea si sa nu-mi mai recuperez nici avansul? Era mai bine sa solicit returnarea avansului si daunele-interese in doua cereri distincte?

2. Este necesar ca sintagma "repunerea partilor in situatia anterioara" sa fie o cerere independenta de cele 3 de mai sus? In decizia 224/2015 a ICCJ Sectia a II-a Civila este specificat:


Repunerea în situaţia anterioară a părţilor contractante, ca efect al dispunerii rezoluţiunii judiciare, reprezintă o cerere distinctă, de sine stătătoare cu care trebuie sesizată instanţa de judecată, în lipsa căreia instanţa nu poate aplica principiul restitutio in integrum.


Este practic cererea de la punctul (2) suficienta pentru a se considera ca partile vor fi puse in situatia anterioara?

3. Aceasta actiune este de competenta Tribunalului sau a Judecatoriei?

4. La ce valoare se calculeaza taxa de timbru? La valoarea avansului, la suma ceruta de mine (avans + daune-interese) sau la valoarea totala a terenului in antecontract?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 09:35, 29 Octombrie 2015
Noul cod de procedură civilă, în art. 198, prevede posibilitatea cumulului de cereri, adică se pot formula mai multe capete principale de cerere împotriva aceleiași persoane.
L-am si intrebat deja si mi-a oferit si argumentat opinia lui, insa vreau sa obtin si o parere a membrilor acestui forum pentru a intelege mai bine daca abordarea propusa de el este cea recomandata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru, rezolutiune geo26 geo26 Buna ziua! Dupa cum se stie actiunile care au ca obiect rezolutiunea unui act juridic civil sunt evaluabile in bani si se taxeaza potrivit art 2 din ... (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament alinan2 alinan2 Buna ziua, Expun pe scurt situatia actuala: antecontractul expira la 30.05.2010 si aparatamentul nu este finalizat(si nici nu sunt sanse de finalizare pana ... (vezi toată discuția)