am o problema cu un angajat care a tainuit un furt , este este in cercetari la politie si eu i-am facut cercetare disciplinara, el a recunoscut si in fata noastra si la Politie ca a tainuit furtul. In aceasta situatie pot sa-i inchei cartea de munca cu art 61 a ? El ne ameninta ca ne da in judecata, ce sa fac eu in situatia asta?
Pe ce motiv? Ce a aratat ancheta dv. interna?
Dati ceva amanunte... Ca nu puteti concedia omul doar pentru ca este anchetat penal... nici dupa condamnare... Este discriminatoriu!
el a tainuit ca prietena lui din cadrul firmei a furat , a venit Politia la firma, au mers ei apoi la Politie unde el a dat o declaratie ca stia ca prietena lui fura. Acesta a si fost motivul cercetarii disciplinare? ce fac in aceasta situatie? el nu a fost prins furand si nu este acuzat de furt
Doamna, intreb ce a aratat ancheta dv., nu actele indeplinite de politie.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
Este vorba despre abateri disciplinare... care depind de rezultatul anchetei interne, nu de actele din dosarul politiei... E normal sa ai o retinere in a declara societatii ca prietena ta a facut ceva ilegal, asta avand in vedere sentimentele care se presupune ca le are orice om normal... Daca acest fapt, aceasta ascundere contravine contractului de munca (individual, colectiv), regulamentului de ordine interioara de care el a luat la cunostinta, k, e abatere. Daca nu insa... nu.
Personal nu vad un pericol in a-l pastra ca angajat, ceea nu inseamna ca este concluzia corecta.
Important este sa vedeti daca acest comportament, de a nu denunta furtul, contravine vreunei norme din contractele respective.