avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... FOTOGRAFIA si drepturile de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

FOTOGRAFIA si drepturile de autor

Buna ziua,

doresc sa comercializez fotografii vechi ale Brasovului, preluate de pe internet. Cum pot sa procedez pentru a fii totul legal? Pot fii modificate aceste poze prin diverse procedee/programe foto pentru a nu intra sub incidenta legii drepturilor de autor? Mentionez ca nu se cunosc autorii fotografiilor. Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 08:38, 25 Mai 2010
Buna ziua !
Spuneti ca nu cunoasteti autorul, dar Legea 8/ 1996 actualizata prevede la art. 4, alin.(1) ca "se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica", iar la alin. (2) al aceluiasi art. de lege se spune : "cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de persoana fizica sau juridica ce o face publica avand consimtamantul autorului, atat timp cat acesta nu isi dezvaluie identitatea".
In acest sens, consider ca, puteti publica fotografiile, urmand ca in cazul unei interpelari din partea autorului sa solicitati acordul acestuia, explicandu- i prevederile legale si solicitand dovada ca este autorul acestora in baza legii mai sus invocate.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la fotografia facuta de mine romaniidinafaratarii romaniidinafaratarii pe portalul uni post de radio din resita am observat o poza de la revolutia din dec 1989 ca a fost copiata si decupata numai cateva persoane.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)
Folosirea unei fotografii fara consimtamantul autorului MarianG MarianG Buna seara! Am nevoie de sfatul vostru intr-o problema delicata. O cantareata relativ cunoscuta si-a ilustrat interviul acordat unui ziar monden cu o ... (vezi toată discuția)