:vishenka: Buna ziua,
O fosta colega de serviciu a venit la mine sa ma intrebe de legislatie intr-o problema de asociatie de locatari. Ea nu are PC si mai ma roaga uneori sa caut. Este in varsta de 54 de ani a cazut asta iarna si are tija la sold urma sa o indeparteze prin operatie luna asta dar nu are bani.Unde a lucrat, a lucrat cu leafa mica asa ca realizati ce inseamna o femeie singura diabetica, operata care a fost lipsita inclusiv de minimum de trai. Bineinteles ca a ramas restantiera la asociatia de locatari unde locuieste ...cu tot cu penalitati are imensa suma de 2300 lei. Copii (care au si ei situatii slabe financiar) au ajutat-o si a mers cu 900 lei la asociatie sa achite o parte din datorie. Asociatia a refuzat #-o incasarea sumei spunand ca a dat-o in judecata X-( si trebuie sa plateasca toata suma datorata. Eu cred ca se poate plati si esalonat mai ales ca ea atata a putut face pentru moment. La leafa ei de 700 lei cred ca e un efort. Va rog sa-mi spuneti daca se poate, in ce baza legala a fost sfatuita asociatia de un avocat sa nu accepte plata partiala a datoriei. Multumesc anticipat, orice mic ajutor este apreciat de fosta mea colega. Cu stima.
treb sa-i primeasca;daca o da in judecata sa faca dovada cu martori si inscrisuri(sa faca o cerere scrisa la asociatie-adm. in care solicita plata esalonata si s explice motivele,eventual sa mearga la primarie sa faca o sesizare cu privire la problema ei-refuzul adm de a primii o parte din bani,etc);consultati un av
Chiar daca asociatia a dat/o in judecata, pe parcursul procesului , parata poate sa achite sume da bani, iar reclamanta are obligatia sa incaseze. Tot ce trebuie sa faca, reclamanta, este sa depune la dosar o precizare in sensul ca , doamna respectiva a mai achitat din datorii depunand copia chitantelor noi. Instanta se va pronunta, la finalul procesului, doar cu privire la suma ramasa neachitata. Daca suma este atat de mare, in nici un caz nu va trebui platita intr-o singura transe,. Se va face cel mai probabil poprire pe salariu, lunar, o parte din suma.
Administratora este obligata sa-i primeasca orice fel de suma de bani care poate reduce din restanta si, implicit, din penalizari (acestea sporesc in fiecare zi).
1. Deci prietena Dv. se poate adresa primariei de care apartine cu o reclamatie in care sa specifice ca administratora ii refuza plata partiala din restante.
2. Poate trimite banii prin posta cu mandat adresat Asociatiei de proprietar (cu adresa administratorei) pe care sa scrie "restante-partial". Administratora ar trebui sa primeasca acesti bani, dar si daca nu-i primeste, documentul de la posta constituie proba in instanta impotriva administratorei care nu vrea sa-i primeasca banii.
3. Bine ar fi sa stie contul asociatiei pentru ca ar putea plati si direct in contul bancar, foaia de varsamant constituind chitanta in sine.
Atitudinea administratorului de refuz percepere suma in contul restantei,este abuz
Asoiatia de proprietari prin reprezentantii sai are obligatia sa primeasca orice suma care conduce la micsorarea restantelor cu care se inregistreaza
In situatia mentionata ,se impune ca persoana in cauza, sau reprezentantii acesteia sa comunice presedintelui de asociatie interesul si buna credinta pentru achitarea esalonata a restantelor si atitudinea de refuz manifestat de casier
Si in situatia existentei pe rol a unei actiuni in pretentii,asociatia are dreptul sa primeasca toate sumele pe care debitorul intelege sa le achite,acesta avand dreptul sa depuna in instanta copie dupa chitanta ca si dovada a interesului si bunei credinte pentru achitare restante