am primit sentinta si am constatat ca nu mi s-au acordat toate cheltuielile de judecata si dobanda ceruta .mi s-a recomandat sa fac recurs sa cer plata integrala a cheltuielolor de judecata si dobanda pentru bani ,dar ca trebuie sa achit pentru acest lucru o alta taxa de timbru.as vrea sa stiu daca e necesara o noua taxa timbru pentru dobanda ???de asemeni as vrea sa stiu in ce conditii o taxa de timbru achitata se poate recupera fara a mai face recurs la instanta judecatoreasca?
in ce conditii se platesc cheltuielile de transport.le-am solicitat dar nu mi s-au acordat pe motiv ca sunt achitate cu o zi inainte de proces si de pe card pe alt nume ?(ginere)
Chletuielile de judecata nu pot fi recuperate de la partea adversa decat in situatia in care aceasta este obligata prin hotararea pronuntata, mai exact prin dispozitivul hotararii.trebuie sa cititi insa exact care este motivarea instantei cu privire la neacordarea lor.Spuneti ca doar o parte au fost admise.Cheltuielile de transport se pot dovedi doar in masura in care sunt facute de partea care le solicita si figureaza ca fiind facute de aceasta din inscrisuri.Inteleg ca ele au fost respinse intrucat nu ati facut dovada achitarii directe de catre dvs. In acest caz nu le veti putea obtine nici in recurs. Cu privire la dobanda nu cunosc contextul acestei solicitari si nici motivarea instantei, astfel ca nu va pot sfatui.
Dobanda este si ea la randul ei o pretentie baneasca si trebuie timbrata in recurs la jumatate fata de taxa achitata la fond.
Consultati un avocat care sa lectureze hotararea si sa va consilieze in concret, daca merita sau nu sa mai formulati recurs.
1. Daca nu vi s-au acordat toate cheltuielile de judecata pe care le-ati dovedit, trebuie sa vedeti motivatia instantei pentru care vi le-a acordat in parte. Daca aceasta motivatie nu este intemeiata, depuneti recurs.
2. Taxele de timbru pentru caile de atac, in speta recursul, este de 50% din taxa de timbru datorata la suma contestata (art. 11 alin. 1 din Legeanr. 146/1997).
3. Sumele achitate cu titlu de taxa de timbru se poate restitui, al cererea petentului, integral sau partial, numai in cazurile prevazute de art. 23 alin. 1 din Legea nr. 146/1997:
- cand taxa nu era datorata;
- cand s-a plătit mai mult decât s-a cerut;
- când acţiunea sau cererea ramane fara obiect in cursul procesului, ca urmare a aunor dispozitii legale
- cand partile au renuntat la actiunea de divort sau s-au impacat;
- cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas irevocabila.
Cand, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa de timbru se restituie integral, iar daca tranzactia sau renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, in functie de actele procesuale deja indeplinite.
Dreptul de a solicita restituirea acestor sume poate fi exercitat in termen de 1 an de la data nasterii sale.
Cererea se adreseaza instantei la care s-a introdus actiunea sau cererea. ;)
am platit taxa timbru pentru suma de 10000 euro ,taxa timbru pentru diferenta curs valutar si taxa timbru pentru dobanda.vreau sa recuperez ultimele2 taxe?la instanta cum as putea cere restituirea acestora print-un nou proces ???
Partaj
ContSters79003
Buna ziua
am si eu cateva nelamuriri, poate ma puteti ajuta...
daca masa partajabila e de 100000 de euro, eu trebuie sa platesc 3000 de euro ca taxa de ... (vezi toată discuția)