avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna ziua
am si eu cateva nelamuriri, poate ma puteti ajuta...
daca masa partajabila e de 100000 de euro, eu trebuie sa platesc 3000 de euro ca taxa de timbru? si daca nu ne intelegem, eu si viitorul fost sot, inteleg ca acesti bani nu se mai restituie.. si daca instanta hotaraste ca mi se cuvine 1000 euro, platesc 3 sa iau una? si in plus, daca nu am acesti 3000, nu mai fac partaj?
credit, nu-ti da nimeni ca esti casatorita si nu e sotul de acord ,si de vandut de prin casa, nu poti, ca te acuza alalalt de furt etc .
sau fac partajul in natura: copilul la mine, bunurile la el?
si de ce iau astia atatia bani, ca doar nu impartim un premiu?
macar sa dau 3% din ce-mi revine, desi nici asa nu e corect, ca nu-mi revine de la stat, ci din munca mea

multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:08, 5 Octombrie 2009
Nu este vina noastra ca nu v-ati gandit sa introduceti partajul bunurilor comune anterior modificarii Legii nr. 146/1997 cand taxa de timbru era unica de 19 lei, indiferent de valoarea bunurilor partajabile. Asa au considerat guvernantii ca trebuie sa se timbreze pentru obtinerea, si pe aceasta cale, a unei surse foarte mari de venituri.
Taxele de timbru se achita anticipat, odata cu depunerea cererii de partaj sau pana la primul termen de judecata stabilit de instanta sub sanctiunea anularii cererii ca netimbrata.
Daca, pana la prima zi de infatisare, partile au incheiat o tranzactie pe care o depun completului sesizat cu solutionarea cauzei, taxele de timbru se restituie. In caz contra, în cursul judecatii, se va administra probatoriul in urma caruia instanta va decide cum se vor partaja bunurile supuse partajului si in ce cuantum. La final, cheltuielile de judecata, inclusiv taxele de timbru vor fi suportate de catre ambele parti litigante, in proportia in care solutia le este favorabila. ;)
Bun, si atunci cum ma sfatuiti sa fac in urmatorul caz: Nu am depus decat cererea de divort, am avut termen pe 7 septembrie si din cauza grevei s-a amanat pentru 5 octombrie. Cum este mai putin costisitor sa facem cu partajul?Sper ca noi doi sa ne intelegem asupra bunurilor. In acest caz cum iti iei inapoi banii de la stat, pentru ca stim cu totii ca atunci cand trebuie sa-ti ia statul bani ii i-a cu ambele maini, cand trebuie sa tii dea gaseste o mie si una de motive sa nu ti mai dea inapoi. deci cum ma sfatuiti sa fac? plus ca sa platesc acum 3% din bunuri ce inseamana o valoare in priumul rand ca nu a de unde sa-i dau si in al doilea rand sa zicem ca ma imprumut de peste tot. cand ii recuperez?

Multumesc frumos
Declarati o valoare mai mica a bunurilor ce urmeaza a fi partajate si timbrati la valoarea declarata!
Oricum, daca ati depus doar actiunea de divort, puteti depune actiunea de partaj printr-o actiune separata sau, la termenul din 05.10. veti depune si o completare de actiune in sensul ca adaugati ca petit subsecvent si partajul bunurilor comune. Instanta va va pune in vedere sa aratai care sunt acele bunuri si valoarea lor pentru stabilirea timbrajului, pana la urmatorul termen de judecata ce se va acorda. Pana la acel termen veti face precizarea de actiune si veti avea timp suficient pentru incheierea tranzactiei pana la prima zi de infatisare, astfel ca timbrajul pe care-l veti plati vi se va restitui integral. ;)
multumesc frumos pentru raspuns
as mai avea nevoie de cateva precizari. tranzactia ce urmeaza a fi facuta inseamna o intelegere intre noi doi pe care o redactam si o aratam judecatorului?
Bani pecare trebuie sa-i platim sub forma de taxa de timbru ii platim la CEC si ii recuperam tot de la CEC?

Multumesc
Da, este o intelegere intre parti care se infatiseaza judecatorului. Valoarea masei partajabile pe care trebuie sa o indicati in cererea de partaj este una provizorie, asa ca stabiliti o valoare mai mica ca sa timbrati mai putin. Taxa se plateste la CEC sI restituirea se face tot de CEC sau de Trezoreria sectorului pe raza caruia se afla instanta.

Alte discuții în legătură

Partaj matza00 matza00 ce acte-ti trebuiesc pt partaj in cazul in care inca de la prima infatisare exista intelegerea si tranzactia redactate?putem termina de la prima infatisare ... (vezi toată discuția)
Probleme tranzactie alinaalina alinaalina Parintii mei au incheiat o tranzactie, scrisa de un avocat, de impartire a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Pe citatia de la tribunal scrie ca ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)