avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... De C.A.S. numai de bine ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

De C.A.S. numai de bine ?

Zilele trecute m-au dus pasii (si nu de bine !) tocmai pe la C.A.S. !
Acolo...mare aglomeratie, iar cand iti ajunge randul afli ca " nu indeplinesti conditiile pentru a beneficia de asigurare !" .
Altfel spus te poti bucura de calitatea de asigurat numai dupa 5 ani ( CINCI ANI) de plata fara intrerupere catre C.A.S.
Nu e drept , persoana in cauza plateste asigurare ! - spun eu ... " Da stim dar asa e legea...trebuie sa platiti in urma pana in luna a IV a 2002 , plus majorari....! "
Va rog domnilor si doamnelor , sa discutam putin despre Art.259 alin.7 din legea 95/2006 privind asigurarile sociale de sanatate , acela care este invocat atunci cand se solicita o contributie de 5 ani pt a beneficia de asigurare :

ART. 259
(1) Pentru beneficiarii indemnizatiei de somaj contributia se calculeaza si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi.
(2) Pentru pensionari contributia datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit, se calculeaza pentru diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi.
(3) Contributia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se datoreaza si se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2008.
(4) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5%.
(5) Pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain.
(6) Pentru persoanele care se asigura facultativ in conditiile art. 214 alin. (2), contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara, pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru.

(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala lunara pe ultimii 5 ani, incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, calculata la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, sau de la data ultimei plati a contributiei, respectiv de la data cand plata contributiei era obligatorie daca perioada scursa este mai mica de 5 ani, calculandu-se majorari de intarziere.

(8) In situatia in care persoanele prevazute la alin. (7) au realizat venituri impozabile, contributia, precum si majorarile de intarziere aferente se vor calcula asupra acestor venituri pe perioada in care acestea au fost realizate, cu respectarea termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.
(9) Persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la alin. (7) si art. 257 si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de baza minim brut pe tara.
(10) Strainii carora li s-a acordat una dintre formele de protectie prevazute la art. 1 lit. a), b) si c) din Ordonanta Guvernului nr. 102/2000*) privind statutul si regimul refugiatilor in Romania, republicata, sunt obligati, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa plateasca contributia legala incepand cu data obtinerii respectivei forme de protectie.
(11) Strainii carora li s-a acordat, anterior intrarii in vigoare a legislatiei privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie in Romania, una dintre formele de protectie prevazute la art. 1 lit. a), b) si c) din Ordonanta Guvernului nr. 102/2000*), republicata, sunt obligati, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa plateasca contributia legala incepand cu data intrarii in vigoare a legislatiei privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie in Romania.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: PracticMan , utilizator 22:46, 2 Mai 2007
Nu inteleg... ce ae cu art. asta? Nu e normal sa-ti dea drepturile de asigurat numai daca nu ai restante la ei? Si eu, ca sa beneficiez de asig, am platit din urma si mi s-a parut k.
Mai ales ca nu e asa de mult...
Si ce servicii ti-au refuzat? Care e situatia? Despre ce sa vb? Ca nici un asigurator nu spune: da, ai ceva datorii la mine, da' las' ca eu iti platesc asigurarea... ca-s baiat bun...

Nu e adevarat ca te poti bucura de calitatea de asigurat dupa 5 ani, te bucuri din ziua 1. Nu stiu ce ti-au spus, adreseaza-te cu o cerere in scris, poate nu s-a exprimat bine functionarul respectiv... Au modificat prin legea pe care ai amintit-o prescriptia datoriilor catre asigurari CAS, nu mai e 3 ani ci 5. Normal ca beneficiezi dupa ce esti la zi.
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati cas pensionari DarieDaniel DarieDaniel Buna ziua, Lamuriti-ma intr-o problema : Tatal meu are pensie sub 1000 lei, in ultimii ani a avut un venit de 60 ron / AN (mi-a inchiriat apartamentul pt ... (vezi toată discuția)
Contract munca in dubai, ce impozite platesc in romania? pascalu pascalu Buna ziua, As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am obtinut un contract de munca in Dubai incepand cu luna iulie, pentru 1 an de zile, am deja actul de ... (vezi toată discuția)
Cass asociat firma apetra apetra SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate, - fie prin contract de munca, - fie prin ... (vezi toată discuția)