avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie sistata in urma emigrarii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie sistata in urma emigrarii

Matusa mea s-a stabilit in SUA in 1983, la varsta de 60 de ani. S-a pensionat in Romania la limita de varsta. In 1990 a luat legatura cu Ambasada Romaniei pentru a afla detalii in legatura cu dreptul de a-si relua incasarea pensiei, insa situatia era confuza si a renuntat la acea vreme. Acum are 87 de ani.
Intrebari:
1. Ce demersuri trebuie sa faca pt. a reintra in drepturi
2. Daca i se restituie retroactiv pensia neincasata de atatia ani.
Va multumesc.Rodica Sima
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:18, 27 Mai 2010
Inteleg ca matusa dvs. a pierdut aceste drepturi intrucat a emigrat inainte de 1989. Nu mai poate solicita retroactiv pensia.

Drepturile de pensie sunt drepturi intuitu personae. Pentru a beneficia din nou de ele, matusa dvs. trebuie sa dea o procura cu caracter special oricui doreste. Procura este valabila 1 an si 6 luni iar mandatarul matusii dvs. se va ocupa de toate aspectele legate de pensie la casa teritoriala de pensii care i-a emis decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia retroactiva pe 5 ani la pensii pentru o persoana aflata in strainatate nelu1 nelu1 In \"OUG nr. 94/2010 - unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii\", in Art.2 se prevede: \"(2) Contractul de ... (vezi toată discuția)
Pensia din romania primita in sua hale11 hale11 As dori sa aflu daca puteti rezolva cazul obtinerii pensiei mele pentru anii lucrati in Romania. Sunt cetatean roman cu domiciliul in SUA avand cetatenia ... (vezi toată discuția)
Pensionar cu alzheimer ContSters116875 ContSters116875 Ce acte are voie sa redacteze un pensionar cu Alzheimer? E vorba de recalcularea pensiilor si trebuie sa depuna un memoriu de completare, o plangere, fiind ... (vezi toată discuția)