avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... telefoane ascultate ?! sau nu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

telefoane ascultate ?! sau nu ...

Vreau sa aduc in discutie , o veche tema... telefoanele in Romania sunt sau nu inregistrate in masa?

Sunt unele "guri rele" care afirma chiar ca atunci cand pui de prima data mana pe telefon si suni pe cineva, un calculator central iti creeaza o amprenta vocala, iar ori de cate ori suni, chiar si dupa alt numar, calculatorul stie cine esti?!

Ooo si nici nu mai zic de fetitele din club pe care daca le superi la telefon se lauda cu "vezi am telefonul monitorizat si ai sa ai probleme", etc..

Poate oricine sa ceara sa aiba telefonul monitorizat, ca e asa un pic mai paranoic, sau ce?!

Sunt ferm convins ca daca iti da cineva in cap pe strada si-ti fura mobilu de 500 euro, Politia Romana nu iti va localiza telefonul nici sa-i rogi in jenunchi... dar pt. anumite cazuri se poate scoate din arhiva ce ai vorbit ieri cu cineva?! Eu stiam ca doar cu mandat iti poate inregistra telefonu..si asta doar pt. cateva zile..

Am deschis acest topic aici , si nu pe un forum gen softpedia, pentru ca aici sunt mai multi oameni care lucreaza in "drept penal" si care au vazut multe "probe" in cazul unui "dosar penal".

PS: Mi-a zis cineva ca are o prietena,si pt. ca i-a venit prea mult factura, a depus reclatie la Vodafone iar ei i-au dat pana si desfasuratorul cu convorbirele si scris tot ce se vorbea ?! A inaberat?! NU dealta, dar eu stiam ca in legea pt. "monitorizarea" convorbirelor telefonice scrie cu totul altceva: nu se salveaza continutul convorbirile, ce doar locatia de unde s-a sunat, timpul , echipamentul folosit etc.

Una este sa tii se inregistreze telefonul la cerere, ca vrei sa faci un filaj cuiva, sau ceva asemanator, si alta este sa ti se asculta fara voia ta. Cred ca doar a doua se refera la interceptarea convorbirilor telefonice?

Daca cineva ma ameninta cu bataia, ca de ex, am nevoie de un mandat judecatoresc sa mi se inregistreze telefonul meu!? De ce? Ca eu sunt proprietarul telefonului... daca s-ar face inregistrarea fara voia mea ar fi altceva.

PS: Stiu ce zice legea. Insa una e sa stii ce zice legea, si alta e sa stii ce fac altii cu legea. Poti sa inveti legea ca pe o poezie, de unde sa stiu eu toate "procedurile" pe care Procuratura/Politia/SRI le are ca de ex.!? si ce inteleg ei prin acele acte de lege? Daca vrei iti pot arata o carte scrisa de un prof. de drept din Cluj care avea o cu totul alta opinie fata de o institutie publica decat un alt profesor de drept din Bucuresti !?

Sau uite si aici ...
Art. 912: Organele care efectueaza interceptarea si inregistrarea

(1) Procurorul procedeaza personal la interceptarile si inregistrarile prevazute in art. 911 sau poate dispune ca acestea sa fie efectuate de organul de cercetare penala. Persoanele care sunt chemate sa dea concurs tehnic la interceptari si inregistrari sunt obligate sa pastreze secretul operatiunii efectuate, incalcarea acestei obligatii fiind pedepsita potrivit Codului penal."

Va mai aduceti aminte de cazul Becali, cand i-au pus in presa discutii personale, ca sa arate opiniei publice "inteligenta latifundului?!"

Tot aici la articolul 2 scrie..
(2) In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute in art. 911 alin. 1, 2 si 8 ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, inscrisa in registrul special prevazut in art. 228 alin. 1 1, interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de cel mult 48 de ore.

.... asta e no comment
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
badguy_goodguy a scris:

mavericu a scris:
Politia din orice stat al acestei lumi nu iti inregistreaza telefonul deoarece nu are tehnica necesara. Singurul serviciu care poate face acest lucru este Serviciul Roman de Informatii.

Stiam acest lucru... Vezi ca SRI nu iti poate asculta peste tot in lume telefonul ce doar in Romania. Si nici nu stiu daca SRI sau ceva directie de telecomunicatii speciale, sau cum ii zice. Intrebarea era alta...

In plus fata de acest aspect inregistrarea si localizarea unui terminal mobil se face doar dupa ce s-a inceput urmarirea penala in rem sau in personam si doar cu autorizarea instantei de judecata si doar atunci cand situatia care impune acest lucru se incadreaza in prevederile art. 91 indice 1 Cod de procedura penala.

Da, asa scrie in lege... + nu te poate inregistra mai mult de cateva zile... dupa care le mai trebuit alt mandat si tot asa. Dar pot lua un mandat colectiv?! sa zica "cautam dupa droguri" sau "cautam dupa teroristi?!" sau "cautam cine a spart banca din Craiova" ?!

Inca ceva, ei pot sa salveze toate convorbirile dintr-un anumit oras iar atunci cand se sparge o banca, sau se intampla ceva mai grav sa se apuce de munca (ascultari,etc?!). Este nevoie de mandat pt. interceptarea/ascultarea telefoanelor, dar pt. salvarea/procesarea convorbirilor lor?!

Apropo eu intrebam si daca iti poate fi inregistrat telefonul la cerere?!

[EDITAT]

Raspunsul la intrebarea ta este Da si Nu. De exemplu daca esti victima unei infractiuni mai grave (in acceptiunea legii) in urma careia ai fost deposedat de telefonul mobil, proprietatea ta si depui plangere poti preciza in declaratia pe care o dai in fata organelor de cercetare penala ca esti de acord cu interceptarea si inregistrarea comunicarilor si convorbirilor efectuate de pe terminalul mobil sustras. In acest caz organele de cercetare penala propun prin referat motivat acest lucru, referat ce va fi inaintat procurorului ce le supravegheaza activitatea. La randul sau, procurorul solicita instantei de judecata emiterea unei autorizatii in acest sens. Salvarea convorbirilor se face de catre serviciul care realizeaza interceptarea iar procesarea o face procurorul care a solicitat acest lucru.
Deci trebuie sa existe o plangere penala si o baza legala.

Localizarea persoanei poate fi facuta cu ajutorul telefonului mobil.
Din cate am inteles se poate localiza si hotul telefonului.

SRI invoca propria sa lege pentru ascultarea telefoanelor si considera ca are acest drept.

Cat priveste Legea nr. 298/2008 in prezent nu se mai aplica.

avocat Claudiu Lascoschi
am si eu o intrebare .. de exemplu mama mea daca se duke la [EDITAT] si plateste o suma de bani poate sa imi puna telefonul sa fie ascultat si sa ii dea tot ce am discutata?...ca ma tot ameninta ca am telefonul ascultat si tre sa ii vina foile de la voda .. si sunt cam speriata .. helpppp!!!!!!!!
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Nu. nu poate. Dar poate sa-ti puna un soft pe telefon care sa inregistreze totul :)

Alte discuții în legătură

Telefoane ascultate + mesaje arken123 arken123 Salutari, as avea si eu o intrebare la care alte persoane de pe alte site-uri n-au reusit sa imi raspunda: in legatura cu telefoanele ascultate. Suntem toti ... (vezi toată discuția)
Bună! am o întrebare puțin mai neobișnuita.pe durata pandemiei ... Eblis123 Eblis123 Bună! Am o întrebare puțin mai neobișnuita.Pe durata pandemiei am fost destul de vocal împotriva abuzurilor și a așa zilelor măsuri .. Vă aduceți ... (vezi toată discuția)
Cand se poate cere localizarea telefonului mobil ? - in practica lapapucii lapapucii In practica, cam pentru ce gen de fapte se poate cere \\"localicarea telefonului mobil\\"? Banuiesc ca aceea localizare costa, si nu se ofera pt. fapte gen ... (vezi toată discuția)