Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu sfaturi in legatura cu urmatoarea speta:
A si B incheie un ante-contract de vanzare-cumparare (in 1996). A(promitent vanzator) ii da lui B titlul in original, B ii da lui A banii. timp de 15 ani B are posesia neintrerupta asupra terenului, plateste taxele etc. B doreste sa incheie actul autentic cu A in 2009, insa descopera ca A a vandut altcuiva terenul. Este important de stiut urmatoarele:
-titlul a fost la B in tot acest timp
-din actele facute de A pentru vanzarea ulterioara cu C sa zicem, rezulta faptul ca el a prezentat un titlu (altfel nu se putea intabula si vinde), insa ce titlu? originalul era la B. mai mult, titlul pe baza caruia s-a facut vanzarea are o modificare fata de titlul pe care il are B (este un fals deci) si mai mult, este o copie legalizata de Primarie
Intrebarile care se nasc acum sunt urmatoarele:
1) Primaria este abilitata sa fac copii legalizate dupa titluri? sau doar notarul poate? iarasi....titlul original nu era la A, deci cum s-a facut aceasta copie?
2) Avand in vedere toate cele de mai sus, exista sanse sa se anuleze contractul pe cauza ilicita (daca se poate demonstra reaua credinta a lui C-dar cum?) si fraudarea legii?
3) in ce caz de nulitate se incadreaza faptul ca nici cei de la cadastru, nici notarul care a incheiat actul autentic de vanzare cumparare nu au cerut ORIGINALUL titlului de proprietate?? se poate anula contractul si pe acest motiv?
In speranta ca am fost destul de clara, multumesc anticipat pentru ajutor:)
1.DA PRIMARIA ELIBEREAZA UN ALT TITLU DE PROPIETATE IN CAZUL DECLARARII PIERDUTE SAU DISTRUGERII PRIMULUI.
2.DA S-AR PUTEA ANULA, DAR ESTE DESTUL DE COMPLICAT ACEST LUCRU
DACA NU AFOST INCHEIAT IN FATA UNUI NOTAR ANTE CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE NU ARE NICI O VALUARE JURIDICA,CA SI O CHITANTA DE MANA.
PAREREA MEA ESTE CA ATI PUTEA INCERCA SA DESCHIDETI UN DOSAR DE UZUCAPIUNE PENTRU A INCERCA SA INTRATI IN POSESIA ACTELOR ORIGINALE PE NUMELE DUMNEAVOASTRA ASTA IN CAZUL IN CARE VANZATORUL NU ESTE DE BUNA CREDINTA .DEASEMENEA PUTETI SA FACETI O PLANGERE PENALA PENTRU FALSA VANZARE CARE A AVUT LOC DAR SI PENTRU FALSELE ACTE CE AU FOST FOLOSITE
B a fost putin cam fraier, ma scuzati, crezand ca avand titlul de proprietate in mana detine si proprietatea .... Dar notarul la care s-a incheiat antecontractul nu i-a spus lui B ca nu este OK sa dati toti banii pana nu faci si actul de vanzare-cumpare? :O Sau antecontractul nu a fost incheiat in forma autentica? caz in care il compatimesc pe B ...
Banuiala mea este ca A a declarat pierdut titlul de proprietate, a obtinut un duplicat iar cu acel duplicat a vandut terenul.
Se poate da in judecata A dar sunt sanse de castig numai daca antecontractul a fost facut in forma autentica si ar fi bine de stiut si clauzele care au fost trecute in acel antecontract, ce obligatii si-au asumat partile cand l-au incheiat...
buna ziua .
speta dvs. este destul de complicata zic eu .
in p[rimul rand daca B a avut posesia neintrrupta a terenului in cauza , el poate introduce cu succes o actiune in constatarea dreptului de proprietate.
probabil ca A a declarat faptul ca pierdut originalul actului si a cerut eliberarea unei copii legalizate de la autoritatile competente . asa se explica faptul ca a revandut ulterior acelasi bun , unei terte persoane.
din pacate cf. art. 31 din decretul lege nr. 115 din 1938 cel care isi inscrie inainte titlul in CF dobandeste rang tabular prioritar celui secund. :sorry:
astfel, daca C a procedat astfel, el se prezuma ca a fost cumparator de buna credinta , nestiind ca A vandut acelasi bun si lui B , anterior lui .
B va trebui sa se judece acum cu A , si poate de asemenea sa - i faca plangere penala pt. fals in declaratii, daca intr-adevar actul original i s-a inmanat de catre vanzator lui B .
solutii sunt. apelati la serviciile unui avocat .
1/ cu siguranta Primaria a eliberat o copie certificata conform cu originalul si nu una legalizata. Posibil ca A sa se fi adresat notarului unde s-a facut actul si chiar notarul sa fi eliberat o copie legalizata.
2/ dupa cum probabil stiti, tertul subdobanditor de buna credinta este protejat de lege. asadar, anularea contracatului subsecvent ar putea avea loc numai daca se dovedeste reaua lui credinta. ceea ce puteit face este sa va indreptati impotriva lui A pentru recuperarea sumei achitate, actualizate cu rata inflatiei si cu dobanda legala
3/ nu, nu se poate anula contractul pentru acest motiv. legea 7 /1996 privind cadastrul si publicitatea da dreptul dobanditorului anterior (dumneavoastra) sa solicite inscrierea dreptului sa de proprietatte cu prioritate in cartea funaciara (adica inaintea dobanditorului ulterior). pentru aceasta actiune care se numeste "actiune in prestatie tabulara" trebuie sa ai titlu autentic (ca e teren) iar dobanditorul ulterior sa fi fost de rea-credinta. Dumneavoastra nu aveti titlu autentic ci doar o promisiune. pentru a inainta o actiune in prestatie tabulara inainte ati putea incerca o actiune in uzucapiune de scurta durata pentru a obtine titlu si apoi sa cere intabularea cu prioritate a dreptului dvs de proprietate
Cauza dvs. este destul de frumoasa. Adica....
In primul rand, un nou titlu de proprietate se poate elibera in cazul pierderii, distrugerii, furtului vechiului titlu!
De uzucapiune nu poate fi vorba pentru ca nu sunt intrunite nici conditiile prevazute de Decretul Lege 115/1938 şi nici conditiile prevazute de Codul Civil (perioada este de 15 ani si antecontractul de vanzare-cumparare nu constituie un just titlu).
Actiunea dvs. ar fi admisibila daca puteti demonstra ca C stia de vanzarea realizata intre A şi B.
In caz negativa, va ramane la dispozitie o actiune impotriva lui A si sa va luati ramas bun de la teren.
Titlu proprietate
bella_y
Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)