Buna ziua . Acum 35 de ani , bunica mea a ingradit un tapsan de 200 mp in fata casei . Acum 10 ani , mama mea a mostenit casa si un teren aferent . Mama mea poate incepe actiunea pentru uzucapiune pentru cei 200 mp ocupati acum 35 ani ? Pana acum nimeni nu a intrebat nimic de terenul ocupat . Terenul ocupat banuiesc ca e al primariei . Cam ce sanse ar avea sa inte in posesia terenului ?
taxa de timbru se plateste la valoarea terenului. in functie de aceasta o puteti incadra intre limitele prevazute de art. 2 din legea 146/1997 privind taxele de timbru. o gasiti pe internet
Stapanirea, cu buna sau rea credinta, a mamei dumneavoastra poate fi unita cu cea a bunicii , prin intermediul jonctiunii de posesii, terenul putand fi uzucapat, in temeiul art .1847 din Codul, civil , daca acest bun e cuprins in domeniul privat al statulului.
Bunurile proprietate publica sunt inalienabile si imprescriptibile (scurgerea timpului nu conduce la dobandirea dreptului de proprietate, prin aceasta modalitate originara .).Asadar, daca sunt intrunite conditiile privind prescriptia achizitiva ( acea sanctiune impotriva proprietarului nediligent, ramas in pasivitate )puteti sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil, amintind si de constructiile edificate de dumneavoastra.
Ce venituri realizeaza mama dumneavoastra?Daca acestea se situeaza sub 500 RON, taxa judiciara de timbru (calculata in raport de 3% din valoarea actuala a bunului ce constituie obiect al actiunii ) poate fi scutita.Totodata, justificand ca nu a existat vreo acordare de ajutor public judiciar, facand dovada unor cheltuieli importante, poate exista o scutire, o reducere , sau o plata esalonata a acestei taxe.
Mersi de raspuns . Da , este pensioanara , are venituri sub 500 lei . Daca totusi terenul este proprietate publica , nu stiu inca pentru ca inca nu m-am interesat , exista vreun pericol sa ii fie luat fara vreun motiv extrem ? Intreb pentru ca are utilitati care il tranverseaza si costa mult refacerea proiectelor si mutarea lor .