avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune teren fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune teren fara acte

Buna ziua,

Am un teren in oras, pe care am si o casa. Ambele cu acte in regula, declarate si impozitate. In continuarea curtii am 400 mp gradina, care a fost in familia noastra dintotdeauna. Insa fara acte. Ambele terenuri sunt ale familiei de peste 100 de ani. Insa pe gradina nu am nici un fel de acte. Si nimeni nu a stiut sa imi spuna cum si de unde avem acest teren.

Pot doar sa presupun ca au existat ceva acte in perioada interbelica, dar sub comunisti s-a preferat a nu se declara la primarie terenul gradinii din cauza practicilor de confiscare.

In cazul meu nu este posibila uzucapiunea, deoarece nu pot da in judecata proprietarul sau mostenitorii acestuia. Nu exista proprietar sau mostenitori pentru simplul motiv ca terenul nu exista in acte - nicaieri, niciodata.

Ce as putea face, legal, pentru a deveni proprietar in acte al acestui teren ? Deocamdata sunt doar posesor.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigliola , utilizator 19:41, 25 Decembrie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
Bună ziua. Singura varianta posibila este acțiune în uzucapiune în instanta. Va judecați cu primăria.
Este operanta uzucapiunea , modalitate originara a dobandirii dreptului de proprietate.


Uzucapiunea reprezinta, practic, o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care a ramas in pasivitate, in ceea ce priveste exercitiul dreptului de proprietate.


Dumneavoastra, cu succes, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea dobandirii dreptului de proprietate, pe calea accesiunii imobiliara artificiale.

Veti invoca jonctiunea posesiilor, unind posesia dumneavoastra cu posesie exercitata de autorii dumneavoastra.


Uzucapiunea presupune exercitarea unei posesii de lunga durata, posesia continua, publica, neintrerupta, sub nume de proprietar.

Viciile posesiei atrag respingerea actiunii.


Trebuie demonstrat faptul ca s-au platit impozitele si taxele aferente terenului .


Se va dispune o expertiza topografica, in vederea identificarii imobilului si in vederea determinarii vecinatatilor.


Succes.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Uzucapiunea este sanctionarea proprietarului nediligent. Dar Primaria nu a fost niciodata proprietarul terenului, deci cum as putea sa introduc o actiune de uzucapiune impotriva primariei ?

In al doilea rand, pe acest teren nu am platit niciodata impozit, nu a fost niciodata declarat la primarie si nici nu stiu daca este posibil sa merg eu la primarie, fara nici un act si sa spun iata, am acest teren si vreau sa platesc impozit pe el.

Eu nu am cum sa demonstrez posesia pe o anumita perioada de timp, decat cu martori. Este acceptabila aceasta proba ? Sau... altceva, acum vreo 5 ani o vecina m-a dat in judecata pentru ca as fi intrat cu gardul pe terenul ei, desi eu nu aveam calitate procesuala, nefiind proprietar... si a castigat.

Acte nu exista, de absolut nici un fel. Impozit nu am platit niciodata pe acest teren. Pentru aceste motive, am mari indoieli in ceea ce priveste reusita unei actiuni pe uzucapiune...
In aceeasi situatie sunt eu. Bunicii paterni erau mosieri si nu au declarat la Primarie terenul, dar puteti cauta actul din 1917 ( de acum 100 de ani) cand au cumparat acel teren. Eu l-am gasit la Arhive dar trebuie sa stiti cine e vanzatorul. Si eu sunt in judecata cu Primaria si nu stiu daca o sa castig sau o sa pierd procesul.
Ultima modificare: Luni, 25 Decembrie 2023
gigliola, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre uzucapiune costel01 costel01 Buna ziua.Locuiesc intr-un imobil cumparat de parintii mei, in urma cu 40 de ani ,pe baza unei chitante de mina.Deoarece nu cunosc domiciliul actual al ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani fata de mostenitori Mircea1787 Mircea1787 Vă propun speţa mea de uzucapiune să vă daţi cu părerea dacă ar avea şanse de reuşită sau nu....încă nu am formulat cererea. Orice sfat e ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune teren Tache 86 Tache 86 Bunicul meu a lăsat un teren tatălui meu și unui unchi. Eu cu fratele și mama am renunțat la partea tatălui în favoarea surorii. Se poate folosi ea de ... (vezi toată discuția)