avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ma pot pensiona?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ma pot pensiona?

Prietena mea ar vrea sa stie 1.daca se poate pensiona la limita de virsta , cu reducerea virstei standard. Nascuta : mai 1955 (a implinit 55 ani) , angajata din iunie 1981 ,24 ani in cond deosebite si gr. 2 munca..Dupa calculele noastre , lipseste un an din stagiul complet de cotizare, are doar 29 !. Atunci ar putea sa se pensioneze anticipat? 2.Daca depune dosarul pina la 1 iunie ,se mai poate pensiona anticipat ,adica conteaza data depunerii dosarului , sau trebuia depus cu 30 zile in avans? 3. Care e penalizarea daca ii lipseste un an de cotizare ?Va multumim .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:31, 27 Mai 2010
Prietena dvs. poate sa depuna cererea si dosarul. Daca a lucrat minim 5 ani in grupa II de munca (n-ati precizat cat a lucrat in grupa II, ati scris total grupa II + conditii deosebite), realizeaza si depaseste stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

De la data depunerii dosarului de pensie i se deschid si i se platesc drepturile de pensie. Daca depunea dosarul cu 30 de zile inainte de a indeplini conditiile de pensionare, primea pensie de la data indeplinirii acestor conditii.
A lucrat in grupa 2 de munca din iunie 1981 pina in aprilie 2001 -cind s-au denumit cond. deosebite (deci 19 ani intregi de grupa). Pe de alta parte , stagiul ei de cotizare este de 29 ani.(iunie 1981-mai 2010). Intrebare: anii de grupa 2 intregesc stagiul de cotizare cu (3 luni X19 ) , si atunci indeplineste conditia de minim 30 ani de stagiu ? Deci , avind si virsta de 55 ani implinita , se poate pensiona la limita de virsta , cu reducerea virstei cu 5 ani pentru cei? Va multumim foare mult.
Corect, in vederea deschiderii drepturilor de pensie stagiului de 29 de ani i se adauga 4 ani si 9 luni stagiu aferent perioadei lucrate in grupa II de munca.

Daca a lucrat 24 de ani in grupa II de munca si in conditii deosebite, are dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare de 60 de ani cu 5 ani si 6 luni (de reducere pot beneficia numai cei care au realizat stagiul complet de cotizare). Prin urmare, prietena dvs. indeplineste in prezent conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta (varsta standard redusa si stagiul minim de cotizare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare predescudarie predescudarie cand ies la pensie sunt nascuta in iunie 1956, am lucrat din 1973 aprilie in grupa a doua de munca, 22 de ani, si as dori sa stiu cand as putea iesi la ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare segovia_48 segovia_48 O ruda a primit Decizia prin care se respinge cererea de inscriere la pensie pentru LIMITA DE VIRSTA. Redau extrase din aceasta Decizie > Solicitant : Mihai ... (vezi toată discuția)
Cand poate sa iasa la pensie ptr. limita de varsta? mariatoda30 mariatoda30 buna ziua!, sotul meu este nascut in 26. 07. 1956, a lucrat din 1973 sept pina in mai 2006, dupa care a intrat in pensie de boala, mentionez ca 29 de ani si ... (vezi toată discuția)