Câteva răspunsuri vă rog :
Persoana care a decedat in urmă cu câțiva ani deține o proprietate (casă,pământ, etc.) . Această persoană fiind mama tatălui meu care și acesta a decedat cu mulți ani în urmă.
Eu, in calitate de fiu, pot revendica aceasta propietate?
Este o mostenire sau nu?
Mai multe detalii mi-ar fi de mare ajutor.
Vă mulțumesc.
fiind mostenitorul direct al tatalui urcati in locul acestuia si culegeti mostenirea dupa bunici. aveti posibilitatea si dreptul de a deschide succesiunea, cu conditia de a indica toti posibilii succesori.
buna ziua.
veti avea de dezbatut 2 succesiuni, cea a bunicii si cea tatalui dvs.
la prima succesiune cea a bunicii-daca aceasta este ordinea deceselor, vor veni descendentii acesteia si sotul supravietuitor- daca exista.
la cea deaa doua succesiune veti veni dvs in calitate dedescendent si sotul supravietuitor.
Nu ati precizat concret daca mai exista alti potentiali mostenitori
Daca sunteti unic mostenitor,deschideti succesiv succesiune in ordinea deceselor persoanelor pe care le mosteniti
buna ziua .
aveti vocatie succesorala la succesiunea bunicii din partea tatalui dvs. , prin reprezentarea acestuia .
va trebui sa va adresati notarului din raza ultimului domiciliu al defunctilor, in vederea dezbaterii succesiunilor .
va trebui sa mentionati in vederea citarii toti ceilalti eventuali succesori .
In functie de data decesului tatalui, sunt posibile doua situatii.
1. Tatal a decedat inaintea mamei sale. In acest caz veniti la succesiunea bunicii prin reprezentare, acceptand (sau nu) succesiunea dupa aceasta.
2. Tatal a decedat dupa decesul mamei sale. In acest caz, daca a acceptat succesiunea, cota parte din mostenirea dupa defuncta mama a intrat in patrimoniul sau iar dumneavoastra il mosteniti pe el, deci vor intra in patrimoniul dumneavoastra si bunurile dobandite de tata de la mama sa. Daca nu a acceptat succesiunea (sau daca a renuntat la ea) dumneavoastra nu puteti face nimic, neavand vocatie succesorala directa la succesiunea dupa bunica. Doar daca tatal ar fi fost singurul mostenitor si ar fi renuntat ati fi venit dumneavoastra la succesiune, in nume propriu, dar si atunci ar fi trebuit sa acceptati succesiunea in termenul de 6 luni de la decesul bunicii.
In functie de situatia concreta, un avocat va putea constata ce e de facut. Desigur, unul care cunoaste materia succesiunilor.