As dori sa aflu si eu un raspuns daca se poate la o problema cu care se confrunta o prietena: in cazul in care o persoana a facut un imprumut la o banca iar acesta s-a sinucis, din pacate, inainte sa achite datoria bancii, banca respectiva isi poate recupera suma de la rudele de gradul I (sotie, copii majori) chiar daca acestea nu au semnat nimic si au aflat de imprumut abia la un an dupa decesul persoanei in cauza? Tin sa mentionez ca locuinta la care isi au domiciliul sotia si copilul major este a mamei decedatului (soacra sotiei) care si aceasta este decedata in urma cu 8 ani si nu s-a facut nici un act de succesiune/mostenire dupa aceea pana in prezent. Se pot apara cumva sotia si copilul in cazul in care nu au posibilitati materiale sa achite aceasta suma?
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri,
Cu stima Gabriela C.
NU SE POATE OBLIGA ALTA PERSOANA IN AFARA DE CEA CARE A FACUT DATORIA SA PLATEASAC , ORICE FEL DE RUDA AR FII.
SE POATE OBLIGA DECAT DACA ACEA PERSOANA A GIRAT PT CEL CE A FACUT IMPRUMUTUL
Citind titlul am inteles ca a decedat banca, pentru ca ea este creditoarea.#-o
Trebuie studiat contractul de imprumut si de vazut daca s-a garantat cu casa sau cu altceva. In situatia cand s-a garantat cu proprietatea aceasta este grevata de acel imprumut si la dezbaterea mostenirii urmasii preiau atat averea (casa) cat si datoriile aferente.
Mostenitorii preiau (daca vor sa preia ceva) datoriile, creantele si bunurile decedatului. In acest caz, platesc datoriile sale, incaseaza creantele sale, administreaza si dispun de restul bunurilor etc.
Daca nu vor sa ia nimic de la decedat, nu iau nici bunuri, nici creante, dar nici debite.
Cale de mijloc nu cunosc. Sa ramana cu casa dar sa nu plateasca datoriile, nu cred, mai ales ca au acceptat probabil macar tacit mostenirea si a expirat termenul de acceptare sub beneficiu.
Zamfir, mostenitorii nu sunt terti (adica alta persoana in exprimarea ta) fata de contactele semnate de de cujus.
Iar corect e ca NU se poate obliga DECAT, dar asta e o simpla chestiune de gramatica, sunt offtopic, nu m0am putut abtine, scuze.
Multumesc frumos pentru corectie Adriantot... mi-ai dat si eu seama de ea cand deja nu am mai putut schimba titlul.
Multumesc din suflet si celorlalti care mi-ati raspuns.
Va doresc numai bine si Dumnezeu sa va aibe in paza,
Gabriela C.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Deces titular credit
cozzmyn86
Buna ziua, Acum cateva zile soacra mea a decedat. Odata cu decesul am aflat ca ar avea un credit la Provident, ceva rate neplatite la un electrocasnic si la un ... (vezi toată discuția)