avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

Buna ziua! in ultimii 2 ani de activitate mi-au ramas neefectuate 16 zile de concediu de odihna. Vreau sa stiu care este modul de calcul al indemnizatiei de concediu in cazul in care eu am demisionat.
Lucrand in vanzari am beneficiat si de comisioane ce au fost incasate sub forma de prima lunara , prima ce a intrat in calulul salariului brut. Din cate stiu eu se face media sal brute pe ultimele 3 luni de activitate iar suma obtinuta se imparte la numarul de zile lucratoare rezultand baza zilnica pentru indemnizatia de concediu. Angajatorul vrea sa imi plateasca zilele de concediu ramase la salariul de baza din cartea de munca. Dar nu mi se pare corect avand in vedere ca salariul brut realizat a fost aproape dublu in fiecare luna, fata de cel din cartea de munca. Rog raspuns URGENT. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ramoon , utilizator 20:22, 27 Mai 2010
codul muncii
Art. 145. - ”(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. (2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.”

In concluzie, nu se iau in calcul decat drepturile salariale prevazute in contractul individual de munca.
Daca ati beneficiat in ultimele 3 luni de prime ocazionale etc, acestea nu se iau in calcul la stabilirea mediei zilnice de concediu de odihna
Buna ziua,

Revin si eu cu o problema: ultimul salariu trecut pe cartea de munca 1125 lei, am fost in somaj si acum mi-am gasit altceva de lucru, problema este ca noii angjatori nu sunt dispusi sa treaca salariul real pe CM, vor sa treaca 780 lei (cat e min sau mediu nush exact) Intrebarea mea: cat si cu ce ma afecteaza pe mine sca mi se micsoreaza salariul pe cartea de munca? sau mai exact ce inseamna asta?
Multumesc!
1. Salariul il negociati cu angajatorul. Acesta nu este obligat sa va acorde acelasi salariu ca vechiul angajator. Adica salariul trecut in carnetul de munca nu este relevant pentru noul angajator.
2. Din ce spuneti se pare ca este vorba de munca la negru (sau la gri). Pe carnetul de munca aveti un salariu iar in mana veti lua mai mult.
3. Oficial este salariul din carnetul de munca. Acest salariu apare si pe statele de plata. Contributiile si impozitul se retin la salariul oficial. daca veti intra in concediu medical sau de maternitate sau CCC pana la 2 ani, indemnizatiile aferente se calculeaza tot pe baza salariului din statul de plata.
Si in caz de litigiu cu angajatorul , nu puteti avea pretentii banesti decat cele scrise in CIM la ITM.
Ramoon a scris:

Buna ziua,

Revin si eu cu o problema: ultimul salariu trecut pe cartea de munca 1125 lei, am fost in somaj si acum mi-am gasit altceva de lucru, problema este ca noii angjatori nu sunt dispusi sa treaca salariul real pe CM, vor sa treaca 780 lei (cat e min sau mediu nush exact) Intrebarea mea: cat si cu ce ma afecteaza pe mine sca mi se micsoreaza salariul pe cartea de munca? sau mai exact ce inseamna asta?
Multumesc!

Va afecteaza numai in cazul unui litigiu de munca cu angajatorul care are ca obiect plata drepturilor salariale restante ... veti putea solicita numai ceea ce este prevazut in c.i.m.
De asemenea, va afecteaza in cazul indemnizatiei de somaj , indemnizatiei pentru CIC, valoarea pensiei .

Alte discuții în legătură

Rugaminte calcul salariu. laura59 laura59 Avand in vedere art. 150 din Codul muncii, alin.1 si 2, va rugam sa ne spuneti cum se calculeaza drepturile salariale ale unui angajat care a fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu pt zielele ramase la depunerea demisiei. florinABC florinABC Care este modalitatea de calcul a indemnizatiei pt ziele de concediu de odihna neefectuate pe anul 2009 si 2010 la incetarea contractului de munca? Va ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu odihna anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : o salariata care a fost in concediu medical mai multe luni, brutul realizat in lunile de concediu ... (vezi toată discuția)