avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator studii strainatate.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator studii strainatate.

Buna ziua,

Am absolvit in cadrul unei universitati din Statele Unite un program de 4 ani (undergraduate) in cadrul College of Technology, cu specializarea Computer Engineering Technology. Este vorba de un Bachelor's degree, echivalentul licentei din cate inteleg, acolo fiind urmat de masterat si doctorat.

Intors in romania si angajat la o mare multinationala ce ofera scutirea impozitului pentru programatori unei mare parte din angajati, nu stiu daca pot si eu beneficia de aceasta scutire avand in vedere textul legii destul de incalcit si deloc conceput pentru a acomoda o astfel de situatie. Angajatorul exte extrem de reticent si refuza sa ma incadreze.

Intrebarea mea este daca exista vreo posibilitate de a beneficia de aceasta scutire, daca pot fi facute eventuale demersuri (traducerea diplomei; echivalarea ei; solicitari de lamuriri la ministerele ce au dat ordinul comun, etc) si daca e vreo sansa de izbanda in opinia dumneavoastra. Mai jos am inclus textul legii, urmat de cateva crampeie de idei ale mele, un non-jurist.

ord 250/2004:
Art. 1. - Angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Opinii:
- Problema este clar la incadrarea de la cifra 3.

- Tragand putin mata de coada, putem considera prima parte a conditiei ca fiind indeplinita? - "au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata". Deoarece nu este specificat ca institutia respectiva trebuie sa fie acreditata de statul roman, poate legea e respectata, din moment ce institutia la care am studiat este acreditata (de statul american).

- La incadrarea in specializarile enumerate chiar nu am nicio idee. Din cate am inteles insa, exista destule persoane care au absolvit mai recent unele specializari ce si-au schimbat numele si au putut beneficia de aceasta scutire, minsterele dand poate dovada de un grad de flexibilitate, avand in vedere ca textul legii nu este actualizat cu specializarile actuale.

Asadar, ma lupt cu morile de vant? A intalnit cineva o situatie similara?

Va multumesc anticipat!

O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: marcelush2k5 , utilizator 21:13, 23 Ianuarie 2011
Multumesc tututror pentru sfaturile extrem de utile. Am initiat mai multe demersuri fara sa imi fac iluzii. Voi reveni cu informatii, daca merita mentionate.
Salut,

Sunt intr-o situatie un relativ asemanatoare, ai rezolvat cumva problema?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Scutire plata impozitului pe salariu CBogdanStefan CBogdanStefan Buna seara, Asa cum sugereaza si titlul , as dori sa aflu mai multe informatii privind eligibilitatea de a fi scutit de plata impozitului pe salariu. ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)