avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala ( mama a trei copii )
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala ( mama a trei copii )

Buna ziua va rugam sa ne ajutati in urmatoarea problema : mama mea este nascuta in 04.04.1955 si are un stagiu de cotizare de 30 ani si 6 luni conformdatelor inscrise in Cartea de Munca . (Din 2004 nu mai lucreaza ) Si-a depus dosarul pt pensionare anticipata partiala anul trecut avand in vedere ca avea dreptul la reducerea de 1 an la varsta pt nasterea si cresterea a trei copii .Casa de pensii respinge dosarul pt ca nu avea 60 de ani limita de varsta si 30 de ani stagiu complet de cotizare . Initiem actiune judecatoreasca si avem castig de cauza . Casa de pensii face recurs la Curtea de Apel in urma caruia castigam din nou procesul si se decide acordarea tuturor drepturilor care se cuvin incepand cu data depunerii initiale a dosarului la Casa de Pensii 05.05.2009. Am urmat toti pasii legali de punere in aplicare a hotararii Curtii de Apel . Proces finalizat in data de 23.04.2010 . Datorita faptului ca nu am primit nici o decizie de la Casa de Pensii azi , 27.05.2010 am fost acolo sa solicitam decizia . Ni s-a comunicat ca nu se poate pune in aplicare hotararea curtii de Apel pt ca mama nu pot beneficia de 2 reduceri : respectiv 5 ani pt pensie anticipata si 1 an pt reducere varsta de pensionare ( 3 copii ) si decizia se emite din 04.04.2010 ( data implinirii varstei de 55 de ani ) - nu se acorda nici un drept retroactiv . Intrebari :
1. Unde in lege este prevazut clar acest lucru ca nu beneficiezi de 2 reduceri ?
2. Este posibil ca o hatarare a Curtii de Apel sa nu fie pusa in aplicare ?
3. Ce pasi legali mai putem face ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:21, 27 Mai 2010
urcan olimpia a scris:
1. Unde in lege este prevazut clar acest lucru ca nu beneficiezi de 2 reduceri?

In art. 48 ind. 2, alin. (2) din Legea nr. 19/2000:
Art. 48 in. 2 - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 10 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai mulţi copii.
(2) Reducerea vârstei prevăzute la alin. (1) nu poate fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de prezenta lege sau de legile speciale. Vârsta de pensionare redusă conform alin. (1) nu poate fi mai mică de 55 de ani.

2. Este posibil ca o hatarare a Curtii de Apel sa nu fie pusa in aplicare?

Nu, nu este posibil ca o hotarare judecatoreasca sa nu fie pusa in aplicare, buna sau proasta cum este ea. In cazul dvs. se pune in executare hotararea pronuntata de tribunal, la Curtea de Apel inteleg ca doar a fost respins recursul casei de pensii.
Ca o paranteza, este incredibil ca ati castigat, dar nu este treaba mea.
3. Ce pasi legali mai putem face?

Va adresati unui executor jdecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea de mai jos nu se poate aplica pentru cumularea reducerilor ... ct66 ct66 LEGEA DE MAI JOS NU SE POATE APLICA PENTRU CUMULAREA REDUCERILOR DE LIMITA DE VARSTA ? Pensia pentru limită de vârstă Art. 60 (1) Fracțiunea de ... (vezi toată discuția)
Pensie - conteaza ca am mai multi copii? As dori sa stiu daca unei persoane care are mai multi copii(6)i se adauga un an de pensie(daca conteaza faptul ca ai mai multi copii).Mentionez ca eu am doar ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata popanicoleta popanicoleta Buna ziua, Tatal meu este nascut in decembrie 1959, si are 35 de ani de vechime in munca dintre care 11 ani si 6 luni de grupa I. Daca nu sunt informat ... (vezi toată discuția)